Öztrak: "6 sene bile geçse krizden çıkamazlar"

Öztrak: "6 sene bile geçse krizden çıkamazlar"
2002 krizini hatırlatan CHP genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Türkiye ekonomisi o dönemde 6 ayda kendini topladı. Ama bu yönetim ‘Kriz yok, manipülasyon var’ diyerek, uçan saraylar alarak, 6 sene bile geçse krizin altından kalkamaz" dedi.

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Tekirdağ İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

Ekonomideki gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

"Erdoğan bugün “Türkiye'de artık dolarla sözleşme yapılmayacak” diyor. Fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz kredisi kullanarak yatırım yapanların dövizle sözleşmelerinin devam edeceğini söylüyor. Şu yapılan AVM'lerin çoğu dövizli krediyle yapılmıştır. O halde, AVM'lerde dövizle kira kontratlarını TL'ye çevirmenin mümkün olmayacağı anlaşılıyor. Ama daha vahimi var. Bu sabah bir karar yayınladınız, şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını dolara endeksli satıyorsunuz, sonra da “Türkiye'de kriz yok bu manipülasyon” diyorsunuz."

"MİLLETİN HAL-İ PÜR MELALİ BU…"

"Dün TÜİK 2017 Yaşam Koşulları Araştırmasını yayınladı. Bu ülkede 54,6 milyon yurttaşımız konut masrafları altında eziliyorum diyor. 47,5 milyon vatandaş borçlar ve taksitleri ödemekte zorlanıyorum diyor. Buna konut taksitleri dahil değil. 26,8 milyon vatandaşımız soframa iki günde bir, bir kap et yemeği koyamıyorum diyor. 16,3 milyon vatandaşımız evimin ısınma masrafını karşılamakta zorlanıyorum diyor. 46,8 milyon yurttaşımız evimdeki eski mobilyaları değiştiremiyorum diyor. 25 milyon vatandaşımız beklenmedik harcama çıkarsa ben bunu karşılayamıyorum diyor. Milletimizin hal-i pür melali bu. Maaş ve ücretlerin toplam gelir içindeki payı düşmüş, ne artmış? Gayrı menkul rantları, hisse senetlerinden, Hazine kağıtlarından vesaire elde edilen gelirler artmış. Üretenlerin gelirlerinden alınmış, rantiye gelirlerine ilave olmuş."

"TEK ADAM ARZUSU GÖZLERİNİ KÖR ETTİ"

"Enflasyon sene başından bu yana mevcut serinin rekorunu kırmış, TL sene başından bu yana yüzde 40 değer kaybetmiş, son 3 yılda TL'de değer kaybı yüzde 70. Alışveriş durmuş, vadeli satışlar durmuş. Şirketler sıkıntıda. Sonra “Bu kriz değil manipülasyon” diyorsunuz. Türkiye'yi borca batırdılar, üretime dayalı büyümek yerine sıcak parayla ekonomiyi şişirmeyi tercih ettiler. Tek adam arzusu gözlerini kör etti. Ne ekonomi ne demokrasi gördüler. Ekonomi bu hale geldi."

"BU KRİZ 6 AYDA AŞILIR AMA BUNLAR 6 YILDA AŞAMAZ"

"Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası, AKP döneminin en yüksek faiz artışını yaptı. Faiz 17,75'ten 24'e çıktı. Piyasada kredi faizinde yüzde 40'tan aşağısı konuşulmuyor. Bu faizle çiftçi, esnaf, vatandaş, iş adamı ayakta kalamaz. Yatırımcıyı götürüp bankaya teslim ettiniz.

Bu krizin üstesinden aslında 6 ayda gelinir. 2002'de Türkiye bir kriz yaşadı, ben Hazine Müsteşarı oldum, Türkiye ekonomisi 6 ayda kendini topladı. Ama bu yönetim “Kriz yok, manipülasyon var” diyerek, uçan saraylar alarak, kendini memleketin elde kalan son gümüşlerinin devredildiği Varlık Fonu Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı atayıp damadını da vekil yaparak, Türkiye'deki krizin farkında olmadığını göstermiştir. 6 sene bile geçse bunlar bu krizin altından kalkamaz."

İlgili Haberler