Paçacı: "İktidar günahını örtmek için..."

Paçacı: "İktidar günahını örtmek için..."
Ekonomi gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Genel Sekreteri Mustafa Cihan Paçacı , "İktidar günahını örtmek için günah keçileri arıyor" dedi.

İYİ Parti Genel Sekreteri Mustafa Cihan Paçacı ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

OdaTV'den Nurzen Amuran'ın sorularını cevaplayan Paçacı, "Şimdi, iktidar ekonominin “dönülmez akşamın ufku”na gittiğini görmekte ve kendi yanlış ve günahlarını örtbas edecek günah keçileri aramaktadır" ifadelerini kullandı.

"Bugün “bankalara çok kazanıyorsunuz” diyerek siyasi tahakküm kurmaya çalışan zihniyetin “faiz lobisine 5 kat kazandırdık” demesini unutmuş değiliz" sözleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2013'de dönemin başbakanıyken faiz lobilerine ilişkin sözlerini hatırlatan Paçacı, "Piyasaları altüst eden, sektörleri risklere boğan şey hükümetin ekonomik politikalarıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Paçacı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Ekonomide fahiş yanlışlıklar yapılmış ve ülkemiz kendi öz kaynaklarıyla üreten ve kazanan ülke olmaktan çıkarılmış, rant ekonomisinin hüküm sürdüğü, en basit şeylerin bile ithal edilerek dışa bağımlılığın zirve yaptığı bir ülke haline dönüştürülmüştür.

Bu gidişatın müsebbibi 16 yıllık AKP iktidarıdır. Şimdi, iktidar ekonominin “dönülmez akşamın ufku”na gittiğini görmekte ve kendi yanlış ve günahlarını örtbas edecek günah keçileri aramaktadır. Bu bazen Merkez Bankası, bazen TÜİK, bazen de bankalar olmaktadır. Bankalar, elbette bu fırtınada ayakta kalabilmek gibi bir kaygı taşımaktadırlar. Kâr saikiyle çalışan müesseselerdir. Bankalar… Niye kar ediyorsunuz, diye soramazsınız. Ekonomide sadece günü kurtarmaya yönelmiş iken, bankalara “tüm riskleri siz üstlenin” diyemezsiniz. Bugün “bankalara çok kazanıyorsunuz” diyerek siyasi tahakküm kurmaya çalışan zihniyetin “faiz lobisine 5 kat kazandırdık” demesini unutmuş değiliz.

Piyasaları altüst eden, sektörleri risklere boğan şey hükümetin ekonomik politikalarıdır. Hem karıştıran, hem de niye karıştı diye ağlayan, ergen bir çocuk hüviyetindedir.

Üretici enflasyonunun %46’ları gördüğü, Türk Lirasının yerlerde süründüğü, başta Merkez Bankası olmak üzere tüm bankaların mevduatlarının hızla eridiği bir ekonomide “bankalara piyasaya ucuz para ver” demek ne kadar akılcılıkla bağdaşır bir şeydir?

Biz de isteriz. Hatta daha fazlasını isteriz. Bankalar 0 faizle kredi versin, tüm borçları affetsin vs… Ama bu tür iş bilmez adımlar “sürdürülebilir” değildir. Piyasaya çok fazla müdahale ederseniz zaten sayıları bir ikiye kadar düşmüş milli bankaları batırır, yabancı sermayeli bankaları da ülkeden kaçırırsınız. Para piyasalarının derinliğini ortadan kaldırma gibi bir sonuçla karşı karşıya kalırsınız.

Ekonomi uzmanlarının, sahadaki iş adamlarının sağduyulu çağrılarına kulak verin. Akıllı olun yani! Değnekle, tehditle, talimatla, zabıtayla ekonomi yönetilmez. Ne yapalım? “Ekonomiye Giriş” kitabından mı başlatalım bu zevatı? Piyasalar da fiyatın nasıl oluştuğunu, enflasyon ve faiz dengesinin nasıl kurulduğunu, faizin bir sebep değil sonuç olduğunu idrak etsinler artık. Türkiye’ye zaman kaybettirmeye devam ediyorlar. Bir kez daha ve yüksek sesle tekrarlayayım: Yüksek faizin sebebi, hükümetin bizatihi kendisi ve yanlış politikalarıdır."

İlgili Haberler