Panama belgelerinin ikinci kısmı yayınladı!

Panama belgelerinin ikinci kısmı yayınladı!
Panama belgelerinin, 200 binden fazla hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayınlandı. Listede Türkiye'den de 'tanıdık' isimler var.

Panama merkezli avukatlık şirketi Mossack Fonseca tarafından kimliği belirsiz bir kaynak tarafından sızdırılan ve çok sayıda zenginin offshore hesaplarını kullanarak vergi kaçırdığı ortaya çıkan belgelerin 200 binden fazla offhore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayınlandı.  Panama listesinde, kimisi birkaç şirket ya da hesap sahibi olduğu için “mükerrer” durumda, toplam 684 Türk kişi ya da kuruluşun adı yer alıyor.

Daha önce ortaya çıkan belgeler yüzlerce siyasetçi, yetkili, eski ve görevdeki ulusal liderler, ünlüler ve spor yıldızlarının gizli servetlerini ortaya çıkartmıştı. Belgelerde, İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putkin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi, ünlü aktör Jackie Chan ve İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın isimleri geçmişti.

İzlanda Başbakanı Sigbundur Gunnlaugsson da belgelerin ilk bölümü açıklandıktan sonra istifa etmişti. Mossack Fonseca şirketi kendilerine hiçbir suçlama yöneltilmediğini, yasadışı bir iş yapmadıklarını ve bilgisayar korsanlığının kurbanı olduklarını savunuyor.

2,6 TERABAYTLIK VERİLER İLK OLARAK ALMAN GAZETEYE VERİLMİŞTİ

Offshore şirketleri yasadışı değil ancak paranın geldiği yer ve sahiplerini saklamak, ayrıcı vergi ödememek için kullanılıyorlar. 11,5 milyon belgeden oluşan 2,6 terabaytlık veri tabanı ilk olarak geçen yıl Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung’a verilmişti.