Panama Kanalı’nda gemiler demir attı. Çaresiz bekleyiş başladı. Yeni kriz doğdu

Panama Kanalı’nda gemiler demir attı. Çaresiz bekleyiş başladı. Yeni kriz doğdu
Nur topu gibi yeni krizimiz doğdu. Panama Kanalı'nda yaşanan kuraklık nedeniyle gemilerin geçişlerine kısıtlama getirildi. 140 geminin bekleyişte olduğu öğrenildi.

Sıcak hava dalgası, Orta Amerika ülkesi Panama'da kuraklığa sebep oldu. Kanal yöneten Panama Kanalı İdaresi (ACP), kuraklığın bir sonucu olarak geçiş yapan gemi sayısına kısıtlamalar getirdi.

BEKLEYİŞ BAŞLADI

Karayip denizi ile Pasifik okyanusunu bağlayan kanal, nakliye maliyetlerini düşürmesi sebebi ile şirketler tarafından tercih ediliyordu. Ancak yaşanan kuraklık, Panama Kanalı'ndan geçmek isteyen gemilerin uzun kuyruklarda beklemesine yol açtı.

EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ZORLUK

Her gün kanaldan geçen gemi sayısını 36'dan 32'ye düşüren ACP, "eşi benzeri görülmemiş zorluklarla" karşı karşıya olduklarını ve böyle bir kuraklığın "tarihte benzeri olmadığını" söyledi.

uiuky.jpg

140 GEMİ BEKLİYOR

Guardian'da yer alan habere göre, anlık görüntüleme sağlayan denizcilik internet siteleri, kanal yakınlarında yaklaşık 140 gemi olduğunu gösterdi.

Norveç merkezli analiz firması Xeneta'nın baş analisti Peter Sand, kanaldaki aksaklıkların kısa vadeli nakliye ücretlerini yükseltebileceğini ve "nakliyecileri tedarik zincirlerini değiştirmeye sevk edebileceğini" söyledi.

KÜRESEL TİCARETİ ETKİLEYEBİLİR

Panama Kanalı yöneticisi Ricaurte Vasquez Morales konuyla ilgili olarak, "Düzenli güncellemeler, şeffaf diyalog ve denizcilik hatları ve paydaşlarla yakın işbirliği yoluyla beklentileri yönetmeye ve müşterilerimizin bilinçli kararlar almasını sağlayan gerçek zamanlı bilgiler sağlamaya çalışıyoruz" ifadesinde bulundu.

Küresel ticaretin yüzde 6'sının geçiş yolu olan kanaldaki kısıtlamalara ilişkin analistler, bazı büyük gemilerin nehri kullanmaya devam edebilmek için yüklerini azaltmak zorunda kalabileceği ve bu durumun küresel ticareti etkilemesi sebebiyle "fiyatlarda yükselişe yol açabileceği" konusunda uyardı.

Öte yandan en büyük konteyner gemilerinden biri olan ve tekneden çok yanlamasına bir gökdelen olan Ever Given, Mart 2021'de altı gün boyunca Süveyş Kanalı'nda mahsur kaldığında, dünya çapında nakliyeyi engelledi ve günde yaklaşık 10 milyar dolarlık ticareti dondurmuştu.