Pancar üreticisi AKP vurgunu yedi

Pancar üreticisi  AKP vurgunu yedi
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör," 2000'li yıllarda 450 bin pancar üreticisi olan sayı yanlış politikalar nedeniyle, NBŞ'nin önünü açmak, kotaları düşürmek yüzünden 150 bine düştü" dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Türkiye'de Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi 10 milyon kişiyi işinden edebileceği riskini de beraberinde getiriyor. Türk Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, özelleştirme adı altında yapılan satışın çok yanlış olduğunu belirterek, "Nişasta Bazlı Şeker'in (NBŞ) önü açılıyor. Bunun başka izah tarzını bulamıyorum. Kamuya ait bazıları da gayet güzel kar eden 14 şeker fabrikasını kalkıp özelleştiriyorum adı altında satılsın. Orada çalışan işçilere 5 yıl garanti veriliyor diyorlar ama ondan sonra ne olacağı belli değil. 2000'li yıllarda 450 bin pancar üreticisi olan sayı bu yanlış politikalar nedeniyle, NBŞ'nin önünü açmak, kotaları düşürmek yüzünden 150 bine düştü" dedi. 

Pancar üretimini sadece tarımsal bir faaliyetin parçası olarak görmemek gerektiğini ifade eden Güngör sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Şeker fabrikasında çalışan insanlar var. Doğu Anadolu başta olmak üzere o bölgelerde ise sadece şeker sanayisi var, başka sanayi sektörü bulunmuyor. Hayvancılık sektörü için önemli. Pancar üretimi aynı zamanda bu sektöre destek veriyor. Nakliye sektörü için çok önemli bir üretimdir pancar üretimi. Buradan yan sektörü, üretici sektörü ile birlikte 10 milyona yakın insan geçiniyor.  Devletin her şeyi kar gibi görmesi doğru değil. Her şey ticaret değil." 

Kamuda her şeye kar gözüyle bakılamayacağını söyleyen Güngör, şunları kaydetti: "Gıda ve tarım Bakanlığı  üreticiye sürekli destek veriyor. Bakanlık kar eden bir kuruluş mu? Biz zarar ediyoruz, sürekli destek veriyoruz diye bu bakanlığı kapatmak mı lazım. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atıyor, bu bakanlık da zarar ediyor diye kapatacak mıyız? Devlet ticari bir kuruluş değil. Sosyal olguları da dikkate almalı. Şeker fabrikalarının kapatılması bu açıdan hiç doğru olmayacaktır."

Medya, sivil toplum kuruluşları ve Milletvekillerinin şeker fabrikaları kapatılmasın diye mitinglere katıldıklarını, çiftçilerin eylem yaptıklarını anımsatan Güngör, "İktidar buna kulağını tıkıyorsa pes diyoruz. Devlet bundan kar edemiyorum, satıyorum demekten vazgeçmeli. Şeker fabrikalarını satılmayıp modernize edilmeli, bunların çalışmaları yapılmalı. Teknik ekipman verilmeli. Gerçek üretici birliklerini desteklemeli. Pazarlama sorununa kadar çözüm bulmalı. Şeker bizim için çok önemli" diye konuştu. 

ABD'DE NBŞ KOTALARI DÜŞÜRÜLDÜ, TÜRKİYE'DE ARTTI

Başkan Özden Güngör, şeker fabrikaları kapatıldığında NBŞ sektörünün önünün açılacağına işaret ederek, "Mısır şurubundan pasta, hamurlu yiyecekler, çorbalar yapılıyor. Sağlık Bakanlığı NBŞ obezitenin en büyük nedeni diyor. Sürekli açlık hissi veriyor, karaciğer yağlanmasına neden oluyor. Sağlık Bakanlığı bunu söylerken, NBŞ'nin önünü açmak hiç doğru değil" dedi. 

ABD'de NBŞ kotalarının düşürüldüğünü bildiren Güngör sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Yüzde 1'lere kadar düştü. Biz maalesef önünü açıyoruz. NBŞ sektörünün dernek başkanı memnunuz diyor. Onların isteklerinin yerine getirildiği anlamına geliyor. İktidar bir kez daha düşünmeli ve şeker fabrikalarını satmamalı. Üreticiler başta olmak üzere yan sanayii de çalışanlarıyla birlikte buradan geçimini sağlayanların düşünülmesi gerekiyor. Toplum şeker fabrikalarının satılmasına karşı ama tek bir geri adım atılmadı."  

İlgili Haberler