Papa’ya ağır eleştiri: Engizisyon eseriniz

Papa’ya ağır eleştiri:  Engizisyon eseriniz
Papa’nın sözde Ermeni soykırımı açıklamalarına ve Avrupa Parlamentosu’nun bu konudaki kararına sert tepki gösteren emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Papa bunları söyleyecek insan mı? Hadi gelsin yüzleşelim” dedi.

Onur Öymen’den Papa’ya: Kendi tarihiniz utançla dolu!..

Papaların başlattığı Haçlı seferlerinde binlerce insanın öldürülüp, binlerce insanın kilisenin engizisyon mahkemelerinde yakıldığını hatırlatan Onur Öymen, “Hangimizin tarihinde daha çok utanılacak şey var?” diye sordu. 

Papa ve Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni sözde soykırım kararına tepki gösteren Öymen, “Haçlı seferlerinin başında Papalar vardı” dedi

 

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, AP’nin sözde Ermeni soykırımı kararının yanlış ve yanlı olduğunu söyledi. Papa’nın açıklamalarının “BM’nin Soykırımla Mücadele Sözleşmesi”ne aykırı olduğunu belirten Öymen, “Hukuken, tarihi gerçekler açısından ve siyaseten baştan aşağı yanlış bir karardır. Bir de ‘Tarihi gerçeklerle yüzleşin’ diyorlar. Hadi gelin yüzleşelim. Papanın tarihine bakalım neler olmuş? Papaların başına geçtiği Haçlı seferlerinde binlerce Yahudi öldürüldü. 4. Haçlı seferinde İstanbul yağmalandı, bütün şehir yakıldı, insanlar katledildi. Papaların kurduğu engizisyon mahkemelerinde binlerce insan yakılarak can verdi. Bunlardan kurtulanları da biz gemilerle getirip Türkiye’de özgürlüklerine kavuşturduk. Hangimizin tarihinde daha çok utanılacak şeyler var” dedi.

HDP’nin çelişkisi

Türkiye’nin karara gerekli tepki vermediğini söyleyen Öymen, CHP’nin Atatürk’ün konu hakkındaki sözlerine değinmemesini eleştirdi. Öymen, Atatürk’ün konuyla ilgili Nutuk’ta değerlendirme yaptığını ve Ermenilerin Türkleri katlettiklerini ifade ettiğine dikkat çekti. Kararda Ermenilerin Türklere yaptığı zulümden bahsedilmediğinin altını çizen Öymen, HDP’nin TBMM’nin ortak metne imza vermemesini de eleştirdi. HDP’nin metne imza koymayarak kendisiyle çeliştiğini vurgulayan Öymen, şunları söyledi: “Tarihi belgeler İngiliz, Fransız arşivleri Ermenileri aslında Kürt aşiretlerinin öldürdüğünü yazar. Bu karara tepki göstermezseniz, savunduğunuzu iddia ettiğiniz Kürt asıllı insanların atalarına da hakaret etmiş oluyorsunuz. Bütün suçlamaların özünde Kürt aşiretleri var. Ermenilerin İngilizlerin, Fransızların en büyük iddiaları Ermenileri Kürt aşiretlerinin öldürdüğüdür. Siz bu açıklamayı benimseyerek kabul etmiş oluyorsunuz. Savunduğunu iddia ettiğin Kürtlerin atalarını savunmuyorsun, ‘doğrudur, Kürtler öldürmüştür’ diyorsun. İzmir’de mi gidip öldürmüşler, Balıkesir’den mi gitmişler.”

Papa ne demişti

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, San PietroBazilikası’nda yapılan “Ermeni şehitliğinin 100. yılı için kutsal ayin” adlı törenin açılışında, ilk kez resmi olarak “soykırım” ifadesini kullandı. Papa, Ermeni cemaatine seslenerek, “Son yüzyılda insanlık 3 büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve Ermeni halkına karşı yapılmış olan soykırımdır” dedi. Arkasından toplanan Avrupa Parlamentosu (AP), 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelediği ve Türkiye’ye geçmişiyle yüzleşerek “tanıma” çağrısı yaptığı kararı ezici çoğunlukla kabul etti.