Para çıkışı 10 yılın rekorunu kırdı

Para çıkışı 10 yılın rekorunu kırdı
Siyasİ risk yabancıları Türkiye’den kaçırıyor

Türkiye’den para çıkışı rekor kırdı

Yabancılar; geçen hafta 875 milyon dolarlık hisse ve tahvil sattı. Yılbaşından bu yana yabancı çıkışı 4.7 milyar dolara ulaştı. Para çıkış hızı son 10 yılın zirvesinde.  

Yabancılar; geçen hafta 875 milyon dolar değerinde hisse ve tahvil sattı. Yıl başından bu yana 4,7 milyar dolar’a ulaşan yabancı çıkışı Türk varlıklarının fiyatı üzerinde de baskı oluşturdu.

Amerikan Merkez Bankası’nın vereceği karara dair (FED) beklentiler ve siyasi risk, yabancıları kaçırıyor. FED’in faiz arttırması öncesi gelişen ülkelerden çıkış eğilimine, iç politikada artan belirsizlik de eklenince; yabancıların Türk varlıklarından çıkışı hızlandı. FED’in faiz artırımına dair endişelerle seçim belirsizliğinin birleşmesi üzerine, yabancı yatırımcıların Türkiye’den çıkış hızı son 10 yılın en yükseğine ulaştı.

Son yayınlanan verilere göre, yabancı yatırımcılar geçen hafta toplamda 875 milyon dolar değerinde hisse ve tahvil sattı. Yıl başından bu yana 4,7 milyar dolara ulaşan yabancı çıkışı Türk varlıklarının fiyatları üzerinde de baskı oluşturdu. Türk lirası bu yıl yüzde 12 değer kaybederken, tahvil faizleri gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek artışı kaydetti.

Satış devam ediyor

BGC Partners baş ekonomisti Özgür Altuğ, “Açık olan şey şu ki, Türk tahvillerinde bir süredir devam eden düzenli bir satış var.” dedi. Altuğ’a göre ülkedeki siyasi risk, yatırımcıların FED faiz artırımından önce gelişmekte olan ülkelerde tahvil pozisyonunu kısma eğiliminin etkisini daha da arttırdı. Daha sıkı likidite koşullarına göre pozisyon alan yatırımcılar, bu yıl başından bu yana gelişen piyasa fonlarından 26 milyar dolar çektiler. Türkiye’de ise 7 Haziran seçimleri, AKP’nin 13 yıllık iktidarını sona erdirdi; ancak, partiler bir koalisyon üzerinde anlaşıncaya kadar erken seçim ihtimali ortadan kalkmış değil.

Erken seçim

Gedik Yatırım Yurt içi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, “Yabancı yatırımcılar, erken seçim ihtimali nedeniyle pozisyonlarını kısıyorlar. 8 Haziran sabahı uyandıklarında yüzde 50 erken seçim ihtimali vardı. Geçen hafta da bu durum bir nebze devam etti. Koalisyon görüşmeleriyle beraber bu hafta girişler görebiliriz” dedi. TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte ise bazı hisse yatırımcılarının şimdiden partilerin anlaşabileceğine dair işaretleri değerlendirdiğini söyledi. Ülke tahvillerindeki satışın ise esas olarak ABD faiz arttırımı beklentileri ve kötüleşen enflasyon görünümü sebebi ile olduğunu savundu. Berenberg ekonomistlerinden Wolf-Fabian Hungerland de, “Yakın zamanda görülen satış; FED Eylül’de faizleri arttırdığında olacakların işareti” dedi. 

 

Özkaynak artışına vergi desteği

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, payları Borsada işlem gören halka açık sermaye şirketlerinin, halka açıklık oranına göre nakdi sermaye arttırmaları üzerinden hesaplanacak tutarın tamamına kadarını kurumlar vergisi matrahından indirebileceğini bildirdi. Mehmet Şimşek, sermaye şirketlerinin beklediği sermaye artışı konusunda açıklamalarda bulundu. Mart ayında yasalaşan düzenleme ile öz kaynakla finansman sağlayan şirketlere önemli bir vergi avantajı getirdiklerini hatırlatan Şimşek, bu konudaki ikinci adımı attıklarını ifade etti. Şirket faaliyetlerinin öz kaynakla finansmanının teşvik edilmesini sağlayacak taslağın, Bakanlar Kurulu’nda imzaya sunulduğunu anlatan Mehmet Şimşek, söz konusu kararın uygulanmaya başlamasıyla finansal istikrar açısından çok önemli bir adımın atılacağını bildirdi. Kararın, 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren olacak nakdi sermaye artışlarına veya yeni kurulacak şirketlerde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmına uygulanacağını anlatan Mehmet Şimşek, bu sayede Türk şirketlerinin yabancı kaynakla finansmana olan bağımlılığın azaltılacağını ifade etti.