Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Parada az, pahada büyük olan

Çeşitli kesimlerden öğrencilerle yaptığım sohbetlerde köşe yazılarımla ilgili fikirlerinden etkilendiklerim çok oluyor. Şimdiki gençler fikirlerini ifade etmekte son derece rahat ve özgüvenleri yüksek. Bunlardan birisi de genç okuyucum ve aynı mahallede oturduğumuz için zaman zaman rastlaştığım yol arkadaşım lise son sınıf öğrencisi sevgili Petek Korkmaz.
Bana gönderdiği maillerinden birinde gülümsemenin ve tebessümün insana kattıklarının önemini köşeme taşımamı rica etmişti. Düşündüm de ne kadar önemli. En sıkıntılı ya da gergin ve sinirli bir anınızda yanınıza yaklaşan güler yüzlü bir insanın, çözümün bir parçası olmak için attığı ilk adım, öncelikle kendimize gelmemize ve öfkemizi kontrol etmemize yardımcı olacaktır. Kişinin, sorunun değil de çözümün bir parçası olmayı istemesi sizi de direkt pozitif düşünmeye itecektir. Tam da bu noktada çok güzel, örnek bir hikayeyi yine paylaşalım istedim.
Tebessüm...
“Küçük kız, hüzünlü bir yabancıya gülümsedi. Bu gülümseme adamın kendisini daha iyi hissetmesine sebep oldu. Bu hava içinde yakın zamanda kendisine yardım eden bir dosta teşekkür etmediğini hatırlayarak ona bir not yazdı ve yolladı.
- Arkadaşı bu teşekkürden o kadar keyiflendi ki, her öğle yemek yediği lokantada garson kıza yüklü bir bahşiş bıraktı.
- Garson kız ilk kez aldığı bu bahşişin bir kısmını akşam eve giderken her zaman köşe başında oturan fakir adamın şapkasına bıraktı.
- Adam öyle ama öyle minnettar oldu ki... İki gündür boğazından aşağı lokma geçmemişti. Karnını ilk defa doyurduktan sonra bir apartman bodrumundaki odasının yolunu ıslık çalarak tuttu. Öyle neşeliydi ki bir saçak altında titreşen köpek yavrusunu görünce kucağına aldı.
- Küçük köpek gecenin soğuğundan kurtulduğu için mutluydu. Sıcak odada sabaha kadar koşturdu.
- Gece yarısından sonra apartmanı dumanlar sardı, bir yangın başlıyordu. Dumanı koklayan köpek öyle bir havlamaya başladı ki, önce fakir adam uyandı, sonra bütün apartman halkı...
- Anneler, babalar dumandan boğulmak üzere olan yavrularını kucaklayıp ölümden kurtardılar...”
Bütün bunların hepsi, beş kuruşluk bile maliyeti olmayan bir tebessümün sonucuydu...
İşte böylesi önemli bir anahtarı kullanarak açamayacağımız gönül kapısı yoktur. Sıcak, samimi ve içten bir gülümsemenin ısıttığı kalpler hikayede de görüldüğü gibi kocaman bir zincirin halkaları olarak bir sonraki halkayı güçlendirecek, bu pozitiflik güçlü bir sinerji yaratarak belki sizden çok uzakta olan, yüzünü bile görmediğiniz, adını bile duymadığınız başka bir insanın mutlu olmasına aracı olacaktır. En ucuz sunulabilen, karşılıksız ve menfaatsiz ama pahada kıymetli olan tebessümü ne kendinizden ne de çevrenizdekilerden esirgememeniz dileğiyle... 

Yazarın Diğer Yazıları