Parfüm sıkarken bir kez daha düşünün!

Parfüm sıkarken bir kez daha düşünün!
Parfümlerde kullanılan fitalat maddesinin kısırlığı tetiklediğini belirten Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Taşdemir, "Bu madde doğurganlığı olumsuz etkiliyor" dedi.

Fitalatların kısırlığa neden yol açtığı hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, bu maddelerin polivinil klorür (PVC) yapımında plastiklerin esnekleştirilmesinde kullanıldığını söyledi. 

Dünyada 75 yıldır kullanılmasına rağmen, son yıllarda insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin tartışıldığını vurgulayan Taşdemir, "Sanayide birçok alanda kullanılan fitalatmaddesi oyuncaklarda, kozmetik ürünlerinde, tıbbi cihazlarda, alışveriş torbalarında, eldivenlerde, ayakkabı malzemesinde, inşaat malzemelerinde, kablo ve çatı izolasyonunda, alüminyum folyolarda, deterjanlarda ve kırtasiye ürünlerinde yaygınca kullanılmaktadır. Bu sebeple insanlara bulaşması solunum, ağız yolu ya da cilt teması ile olabilir. Fitalatlar; endokrin sistemi bozarak, kısırlığın artmasına ve doğurganlığın azalmasına sebep oluyor" dedi.