Çölde tek başına

Çölde tek başına
Çölde tek başına

Mısır’daki askeri darbeye Türkiye sert tepki gösterirken, Beşşar Esad’a karşı isyancıları destekleyen Suudi Arabista

Mısır’daki askeri darbeye Türkiye sert tepki gösterirken, Beşşar Esad’a karşı isyancıları destekleyen Suudi Arabistan ve Katar müdahaleyi ayakta alkışladı

 

Suriye’de Beşşar Esad rejimini devirmek için olayların başladığı günden bu yana isyancılara destek veren Türkiye ile bu konudaki ortakları Suudi Arabistan ve Katar, Mısır’daki darbe konusundan anlaşmazlığa düştü. AKP hükümeti, Mısır’da halk egemenliğine son verildiğini belirtip sert açıklamalar yaparken, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Mısır Genelkurmay Başkanı el Sisi’yi ve geçici cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Adli Mansur’a “Mısır ordusunu kutluyoruz, Allah Mısır’ın istikrarını ve güvenliğini korusun” mesajı yolladı. Katar Emiri Şeyh Temim de Mansur’a tebrik mesajı gönderdi. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, “Katar’ın, kardeş Mısır’a desteği devam edecek” denildi. Sadece Türkiye’nin Suriye ortakları değil, bölgedeki diğer devletler de Mısır’daki darbeyi alkışlarla karşıladı. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al-Nahyan, ülkesinin Mısır’daki gelişmelerle ilgili olarak, içinin rahat olduğunu belirtti.

 


Tebrik yarışı

 


BAE Dışişleri Bakanı Al-Nahyan, “Yüce Mısır ordusu, Mısır’ın koruyucusu ve kalkanı olduğunu ispat etti” ifadelerini kullandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi de, Mısır’da ordunun yönetime el koymasının ardından geçici Cumhurbaşkanlığına getirilen Adli Mansur’u tebrik etti. Arabi, yayımladığı yazılı açıklamada, “Mısır halkı, kriz ve istikrarsızlığı aşmayı hedefleyen tarihi bir başarı gerçekleştirmiştir. Ayrıca iradesini halk iradesinden yana kullanan ve ülkenin milli çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan orduyu selamlıyorum” dedi. Suriye’deki olaylara müdahale edip, Esad’ı devirmek isteyen güçleri destekleyen Türkiye’nin bu konudaki politikasının nasıl bir yön izleyeceği şimdi merak konusu oldu. Suriye konusunda birlikte hareket ettiği ülkelerin Mısır’daki darbeyi alkışlamaları Türkiye’nin dış politikasında yaşadığı açmazı da ortaya koyuyor.

 


Ankara bocaladı

 


Emekli Büyükelçi İnal Batu, “Türkiye Orta Doğu’daki en saçma sapan, yanlış politikaları uyguladı. Mezhep kavgalarına girdi. Hükümet Mısır’daki hadiselerden sonra büsbütün yalnızlaşmıştır. Suriye politikamız bir darbe daha yedi. Esad’ın baş düşmanı Türkiye iyice yalnızlaşmış oldu. Türkiye bölgede iyice sıkıştı. Bir çıkış yolu bulabilmesi için Dışişleri Bakanı istifa etmeli” dedi.
Emekli Büyükelçi Onur Öymen de, “Yemen hariç Arap ülkelerinin hepsi Mısırı destekledi. Çünkü Mısır’a ihtiyaçları var. Türkiye bu konuda çok bocaladı. Türkiye’yi oradaki Müslüman Kardeşler’e olan bağımlılığı etkiledi. Mısır Suriye’ye karşı, Esad’a karşı çok katı bir tutum izliyordu. Türkiye Orta Doğu da yalnızlığa doğru sürükleniyor” diye konuştu.

 


“Benim de hatam olabilir”

 

Başbakan Erdoğan, Mısır’da ordunun yönetime el koymasına ilişkin Batı ülkelerine yüklendi. Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 2. Kurultayı’nın kapanış oturumunda konuşan Erdoğan, “Dünyanın neresinde olursa olsun, seçimle gelmiş hangi iktidara karşı olursa olsun, darbeler kötüdür, darbelerin hedefi halktır, darbelerin hedefi gelecektir, darbelerin hedefi demokrasidir. Bunu herkesin cesaretle açık yüreklilikle samimiyetle ifade etmesini bekliyorum. Ben şu anda batıya şaşıyorum. Batı hala bu olaya darbe diyememiştir” dedi. Erdoğan, “Hani Batı demokrasiden yanaydı? İşte bu bir samimiyet testidir ve Batı bu samimiyet testinde de yine, tekrar sınıfta kalmıştır. Demokratik darbe olmaz.” dedi. Erdoğan, yeni Mısır yöneticilerine alkış tutan Suriye konusundaki ortakları ve diğer bölge ülkelerinin tavrı konusuna ise değinmedi. Başbakan Erdoğan Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Mısır’la ilgili bir soruya, “Her siyasinin yanlışları olabilir benim de yanlışlarım olabilir. Bunun cezasını vermek bunu siyasetten men etmek bazı egemen güçlerin görevi değildir” dedi.