Parlamento komisyonundan İngiliz hükümetine PKK/YPG çağrısı

Parlamento komisyonundan İngiliz hükümetine PKK/YPG çağrısı
Avam Kamarası'nın Dışişleri Komisyonu Başkanı Tugendhat, komisyona sunulan kanıtların terör örgütü PKK ile YPG bağlantısını temellendirdiğini belirterek, İngiliz hükümetinin de bu bağlantı konusunda açık bir görüşe ulaşması gerektiğini bildirdi.

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nın Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat,komisyona sunulan kanıtların terör örgütü PKK ile YPG bağlantısını temellendirdiğini belirterek, İngiliz hükümetinin de bu bağlantı konusunda açık bir görüşe ulaşması gerektiğini bildirdi. 

Dışişleri Komisyonunun 3 aylık çalışması sonucusunda hazırlanan, "Kürtlerin hevesleri ve İngiltere’nin çıkarları" başlıklı rapor yayımlandı.

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Tugendhat, “Suriye’de kısaltmaların ötesine geçmeli ve müttefiklerimiz arasında İngiltere’yi etkileyecek ciddi politika farklılıkları olduğunu görmeliyiz.” görüşüne yer verdi.

Türkiye’nin YPG’yi PKK ile bağlantılı bir terör örgütü olarak gördüğünü, ABD’nin ise aynı örgütü DEAŞ’la mücadelede müttefik saydığını ve silah sağladığını aktaran Tugendhat, İngiltere’nin bu bağlamda hangi pozisyonda olduğunu açıklığa kavuşturması gerektiğini vurguladı.

"İngiliz Dışişleri Bakanlığının mevcut görüşü tutarsız" ifadesini kullanan Tugendhat, YPG ile ilgili şunları belirtti:

"Araştırmamız sırasında sunulan kanıtlar bu grubun PKK ile bağlantılı olduğunu temellendirdi. Bu bağlantıların tabiatı ve kapsamı tartışmaya açık olsa bile. Ancak İngiliz Dışişleri bu bağlantıların mevcudiyeti konusunda bile kararsız göründü. Bu inanılabilir değil. Dışişleri, tekrar tekrar bildirilen bağlantılardan söz etmeyi bırakıp bu konuda kendi açık görüşüne sahip olmalı.”