Patlayıcıda TNT ve bilye kullanılmış

Patlayıcıda TNT ve bilye kullanılmış
HDP mitinginde iki kişinin öldüğü patlamayla ilgili soruşturma 4 savcı tarafından yürütülüyor. Bombanın piknik tüpünün içine yerleştirilmiş düzenekle patlatıldığı ortaya çıktı

Diyarbakır bombasına 4 koldan soruşturma

HDP lideri Selahattin Demirtaş, kendisine ulaşamadığını söyleyen Erdoğan için, “Bizi hedef gösterenin telefonuna niye çıkayım” dedi

Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlenen HDP mitinginde meydana gelen patamada kullanılan bombanın özellikleri ortaya çıkarıldı.

DİYARBAKIR’da düzenlenen HDP mitingi sırasında meydana gelen patlama ile ilgili soruşturma sürerken olay yerinde yapılan incelemede bombanın tipi belirlendi. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Eker, “Emniyetin olay yeri incelemesi geç saatlere kadar devam etti.  Deliller toplandı, değerlendiriliyor. Art arda meydana gelen patlamalardan bir tanesi kesin olarak TNT ve bilyeli, cep telefonu düzeneği ikisinde de tespit edildi. Diğerinin de TNT olma ihtimali yüksek” dedi. Mehdi Eker, “Hastanede tedavi altında an itibarıyla 2’si polis 80 civarında vatandaşımız var. Bunların büyük kısmının durumu ağır değil. 8 kişinin durumu diğerlerine göre daha ağır” diye konuştu. Öte yandan olay yeri inceleme uzmanlarının patlayıcı parçaları üzerinde bazı parmak izleri tespit ettiği belirtildi.  Yetkililer, tüp şeklindeki patlayıyıcının içinde yüzlerce metal bilye bulunduğunu ve güçlendirilmiş bir patlayıcı madde kullanıldığını söyledi. Güvenlik güçleri olayla ilgili şu ana kadar herhangi bir şüpheli tespit edemezken, terör ve istihbarat uzmanlarının bölgedeki tüm MOBESE kayıtlarını incelemeye başladığı belirtildi.

4 savcı soruşturuyor

Bu arada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamaya ilişkin soruşturmanın Cumhuriyet başsavcıvekili ve 4 savcı tarafından yürütüldüğünü bildirdi. Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz tarafından yapılan açıklamada, Necati Kurul ile Ş.K’nın hayatını kaybettiği olayda 100’ün üzerinde vatandaşın da patlama ve sonrasında yaşanan izdiham nedeniyle yaralandığı belirtilirken soruşturmanın başlatıldığı vurgulandı. Otopsinin 2 Cumhuriyet savcısı nezaretinde 2 adli tıp uzmanı ile gerçekleştirildiğini ifade eden Solmaz, olay kapsamında diğer delillerin toplanması için de 1 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini belirtti. Başsavcı Solmaz, mitingin düzenlendiği alandaki patlamadan yaklaşık 2 saat öncesinde yüksekten düşme sonucu hayatını kaybeden 16 yaşındaki R.Y’nin  ölümünün patlama olayına bağlı olmadığının tespit edildiğini bildirdi.

Toprağa verildiler

Diğer yandan, İstasyon Meydanı’ndaki mitingde meydana gelen patlamada yaşamını yitiren Necati Kurul (46) ile olaydan 2 saat önce yüksekten düşme sonucu hayatını kaybettiği bildirilen Ramazan Yıldız’ın (16) cenazesi, Yeniköy ve 450 Evler Mezarlığı’nda defnedildi.  Yıldız’ın cenazesinin toprağa verildiği 450 Evler Mezarlığı’ndaki törene, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek de katıldı.

 

Telefon polemiği yaşandı

RECEP Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da HDP mitingine yapılan bombalı saldırı nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı telefonla  aradığını ancak ulaşamadığını söyledi. Erdoğan, “Kendisini aradım, telefonuma çıkmıyor. Neden çıkmıyorsun? Bu kadar uzaklar işte. Ben insani görevimi yaptım o kadar” ifadelerini kullandı. Demirtaş da Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile kendisinin görüşmediğini söyledi. Demirtaş şunları kaydetti: “Olay olduğu sırada Cumhurbaşkanı, Eskişehir’de miting de konuşuyor ve yine bize saldırıyordu. Ne bir başsağlığı, ne bir geçmiş olsun ne de bir üzüntü beyanı vardı. Ülkenin Cumhurbaşkanı bir saat Eskişehir mitinginde konuştu ve o vahşi saldırıya dair tek bir cümle etmedi. Kendileri bana ulaşmaya çalışmış olabilir ama önemli olan bana ulaşmaya çalışmaları değil. Orada katliama uğrayan bir halk var arasınlar onlardan özür dilesinler üzüntülerini belirtsinler. Buyursunlar Diyarbakır’a gitsinler.  77 milyonun Cumhurbaşkanı değil mi katliamın olduğu yere gitsin çiçek bıraksın.” Bunun ardından Erdoğan, Demirtaş’a yönelik olarak “Ben niye özür dileyeceğim. Özür dileyecek biri varsa sensin sen” dedi.