Pekin: "TSK’nın operasyonu dengeleri değiştirdi"

Pekin: "TSK’nın operasyonu dengeleri değiştirdi"
Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin Sincar bölgesine düzenlediği operasyonları değerlendirdi.

Bünyamin Öztürk / Yeniçağ

“TSK’nın operasyonu sonrası PYD birdenbire ABD’nin kendisini bırakmak üzere olduğuna dair düşünceye kapıldı" diyen Pekin, şöyle devam etti:  ABD, PYD’yi sakinleştirmeye çalışıyor. ‘Biz sizin yanınızdayız’ mesajı veriyor. Bu operasyon Türkiye için yapılması gereken bir operasyondu. Çünkü Türkiye El-bab’ta sıkışmış ve Menbiç’e, Afrin’e gidemiyordu. Bir yandan da Sincar bölgesi tehlikeli olmaya başlamıştı. Dolayısıyla onların oradan temizlenmesi gerekiyordu. Bu durum Türkiye’ye iyi bir fırsat verdi.”

Erdoğan - Trump görüşmesi sonrasında bölgede kartların yeniden dağılacağına dikkat çeken Pekin, “Türkiye’den Fırat’ın doğusuna karışmamasını isteyebilirler. ABD Rakka taarruzu konusunda PYD’den vazgeçebilecek mi? Vazgeçmesi durumunda onun yerine İslam ordusunu gündeme getirebilirler. Ama ben Türkiye’yi dahil edeceklerini sanmıyorum. Çünkü o bölgeye Türkiye’nin girmesini istemiyorlar” diye konuştu.

Pekin sözlerini şöyle tamamladı: “ABD’nin bölgede YPG’yi desteklemekten vazgeçeceğini sanmıyorum. Bu nedenle göz göre göre YPG’nin üzerine gidilemiyor. Türkiye güç dengelerini korumak zorundadır. En uygun yerleri aramak zorunda. Çünkü Türkiye’nin tek başına güç dengelerini bozmak, ya da oyun kurmak gibi bir olasılığı yok. Ama Türkiye’siz oyun kuranlar da oyunu kaybedebilir. Türkiye oyuna girdiğinde de hedeflerini iyi belirlemeli.”

İlgili Haberler