Penaltı yorumları

Son haftalarda kaleciyle karşı karşıya kalıp, düşenler, düşürülenler bayağı çoğaldı. Tabi hakemlerin bu arada işi zorlaştı. Müsabakalarda kaleci rakibinin önündeki topa atlıyor, ancak topa temas edemiyor. Rakip futbolcu da ona takılıyor yani çelmeleniyor. Topa temas edemeyen kaleci rakibinin vücuduna dokunuyor ve bu pozisyolar çok tartışılıyor. Kurala göre, eğer bir oyuncu (bu oyuncu kaleci de olabilir) dikkatsiz ve kontrolsüz rakibini çelmelerse yahut vurursa, vurmaya teşebbüs ederse, bu ihlal ceza alanındaysa hakem penaltı kararı verir. Kaleci topa atladığı zaman topa temas etmelidir. Topa edemeyip rakibin vücuduna temas ediyorsa bu bir penaltı sebebidir. Hakemlerin ayırt edeceği pozisyon, kalecinin rakibe temas etmediği, topa temas etmediği pozisyonlarda oyuncununun kaleciye gidip takılmasıdır. Kaleciler zamanlamayı iyi yapıp topa müdaheleyi yapabilmeleri durumunda penaltı mevzubahis değildir. Dikkatsiz ve kontrolsüz atlayış sonrası topa temas edemeyen kalecinin itirazı yersizdir. Futbolcu kaleciyi geçtikten sonra temas olmuşsa, penaltı dışında ayrıca kırmızı kart gerekir. Bu kuralı kalecilerin bilmeleri gerekir.

Erciyes-Fenerbahçe Hüseyin Göçek

Mehmet Akgün, Gökhan Gönül'ün teması sonunda düşerken havadaki ele topun gelişi asistan hakem tarafından penaltı olarak değerlendirildi. Bana göre doğru bir karardı, çünkü Gökhan'ın teması çok inceydi ve tespiti de zordu. Emenike çift daldığı pozisyonda sarı ile kurtulurken şanslıydı. 


Sivas-Başakşehir Ali Palabıyık

Yalçın'ın Utaka'yı diz atarak düşürdüğü pozisyona penaltı verilmeliydi. Da Costa'nın Semih'e arkadan çok sert hareketi kırmızı kartlıktı. Semih'in de Da Costa'ya hareketi kırmızıyı çağrıştırıyordu.

Gençlerbirliği-Konya Barış Şimşek

Hakem için zor olmayan bir müsabakaydı. Rahatça ve hatasız bir yönetim gösterdi.

Galatasaray-Mersin Fırat Aydınus

Karşılıklı verilen penaltı kararları doğru. Servet'in topa havada koluyla müdalesi görülmedi,  penaltıydı. Selçuk'un Murat'a sert hareketi kırmızı kartlıktı. Wederson'a iki sarıdan kırmızı kart kararı doğruydu.

Balıkesir-Kasımpaşa Mete Kalkavan

Kötü hava şartarında oyunu oynatma gayreti iyiydi. Yardımcı hakem 1. Balıkesir golünde ofsaytı atladı. Kulusiç'in, Scarione'ye hareketi penaltı çağrıştırıyordu.

Bursa-Trabzon Bülent Yıldırım

90 dakika yağan yağmur hakemin işini zorlaştırdı. Bursa'nın iptal edilen golü nizamiydi. Yardımcının bayrağı yanlıştı. Medjani'nin Fernandao'ya tekmesi görülse kırmızı kartlıktı. Bursa lehine verilen penaltıda kalecinin eli vardı ama Belluschi bana göre penaltıyı aldı.

Beşiktaş-Akhisar Süleyman Abay

Biraz fazla düdük çalmasına rağmen iyi bir müsabaka çıkardı. Bilal'in, Serdar'ın ayağına yaptığı sakatlayıcı harekete kırmızı kart çıkmalıydı.

Rize-Gaziantep Halis Özkahya


Rakibine sert giren Gaziantepli Costly'ye birinci sarı kart sonrası itirazdan gösterdiği ikinci sarı kart için hocayı tebrik ederim. Hakemler, gösterdikleri sarı karta, otoritesini sarsacak şekilde tepki gösteren futbolculara maalesef ikinci sarıyı göstermiyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları