Pentagon ile Bağdat arasında söz düellosu

Pentagon ile Bağdat  arasında söz düellosu
Savunma Bakanı Carter: Irak ordusunda IŞİD ile savaşmak için irade yok. Iraklı yetkili: Destek veremedi şimdi suçu başkasına atmaya çalışıyor

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Ramadi kentinin IŞİD’in eline geçmesiyle ilgili olarak “Irak ordusunun savaşma iradesi olmadığını gösteriyor” dedi. CNN’e konuşan Carter, sert eleştirilerine Irak güçlerinin IŞİD militanlarına göre sayıca çok üstün olmasına karşın geri çekilmeyi tercih ettiğini vurgulayarak devam etti. Mevcut tabloyu “Son derece düşündürücü” diyerek yorumlayan Carter, “Irak ordusuna eğitim verebiliriz. Silah verebiliriz. Ancak açıkçası savaşma iradesini biz veremeyiz” dedi. Bakan Carter, eğit-donat programlarının devam edeceğini kaydetti ve “Ümidimiz bu programların savaşma iradesini de oluşturması” diye konuştu. ABD ve koalisyon güçlerinin devam eden hava operasyonlarının etkili olduğunu, ancak ne bu hava operasyonları ne de ABD’nin herhangi bir eyleminin, Iraklı güçlerin savaşma isteğinin yerini tutabileceğini kaydeden Carter, “Eğer Iraklı güçlerine sağlamakta olduğumuz desteğin türlerini değiştirme ihtiyacı duyduğumuz bir zaman gelirse, gerekli tavsiyeleri yaparız, ancak Ramadi’de olan şey, Iraklı güçlerin savaşmamasıydı” dedi.

Ancak Irak Savunma ve Güvenlik Komitesi ABD Savunma Bakanı’nın bu sözlerine itiraz etti ve açıklamaları gerçek dışı ve temelsiz olarak niteledi. Irak Parlamentosu’nun Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el Zamili ise Carter’ın açıklamalarına tepki göstererek “ABD Savunma Bakanlığı, Ramadi için düzgün ekipman ve hava desteği sağlayamadı. Şimdi de suçu başkalarına atmaya çalışıyor” dedi.

Şii milisler

Irak hükümeti Ramadi çevresine Şii milisleri konuşlandırmış durumda. Bağdat, IŞİD’in ilerleyişini durdurmak için İran destekli Şii birliklerin rol oynamasını istiyor. Cumartesi günü yürütülen harekatlarda Şii milisler Anbar vilayetinin başkenti olan Ramadi’nin doğusundaki Huseybe kasabasını IŞİD’den geri aldı. Bölgede şiddetli çatışmaların devam ettiği belirtiliyor.