“Peşmergeler henüz Kobani’ye geçmedi”

“Peşmergeler henüz Kobani’ye geçmedi”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, peşmerge güçlerinin henüz Türkiye üzerinden Ayn el-Arap’a (Kobani) geçmediğini ve bu konuda görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

NTV’de katıldığı canlı yayında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, “Peşmergeler henüz geçmedi. Güzergah konusunda görüşmeler devam ediyor. Bu konuda bizim pozisyonumuzda hiçbir değişiklik olmadı” dedi. Çavuşoğlu, “Öyle görünüyor ki PYD, Peşmergeyi de istemiyor. Aralarında anlaşma olduktan sonra bu konuda yardımı yapacağız” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu şunları söyledi: “PYD bize göre PKK’nın uzantısıdır. Dolayısıyla Amerika’nın gıda, insani yardım ne kadar silah veriler onu bilmiyorum ama ’Peşmerge gelene kadar idare edecek sınırlı destek veriyoruz’ dediler. Burada esas itibariyle kapsamlı şekilde PYD’nin desteklenmesine biz karşıyız. Desteklenecekse Özgür Suriye Ordusu’nun desteklenmesi lazım.” Çavuşoğlu, “Kobani olayı sürekli medyada ve bir baskı oluşturuyor. O yüzden bizden bir kara operasyonu yapılması istendi. Kamuoyu oluşturuldu Türkiye aleyhine” dedi.

640’tan fazla tIr gönderdik
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD’nin İncirlik Üssü’ne yönelik talepleri konusunda da henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. Çavuşoğlu şunları söyledi: “Biz elbette Kobani’nin düşmesini istemeyiz. Bu konuda her türlü insani konular başta olmak üzere üzerimize düşeni fazlası ile yaptık. 200 binden fazla Suriyeli Kürt kardeşimizi hangi mezhepten hangi dinden olursa olsun herkesi kabul ettiğimiz gibi ettik. Kobani’ye sadece 640’tan fazla TIR’la oraya insani ve tıbbi yardım yaptık. Bugüne kadar sadece Kobani’ye yaptığımız yardımın miktarı 10 milyon 500 bin doları aşmıştır. Suriye’nin kuzeyine yönelik yaptığımız insani yardımların miktarı da 305 milyon doları geçti.”