Peynir çeşitlerine tuz ayarı geliyor

Peynir çeşitlerine tuz ayarı geliyor
Ekmekten sonra beyaz, kaşar, eritme ve tulum peynirindeki tuz miktarı yüzde 12 ila 40 arasında değişen oranlarda azalacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bazı gıda ürünlerine yönelik tuz, şeker ve katkı maddesi düzenlemeleri konusunda bilgi verdi. Ekmekteki tuz oranını yüzde 2’den 1,5’e düşürdüklerini, buna paralel olarak salça, peynir ve zeytin gibi salamura ürünlerde tuz miktarını azalttıklarını bildiren Eker, ekmekte eskiden 17 çeşit katkı maddesi bulunduğunu, hayata geçirdikleri düzenlemenin ardından sadece su, un, tuz ve maya ile bazı ekmek türlerine C vitamini katılmasına izin verdiklerini anlattı. Tuzu azaltma çalışmalarının devam edeceğini bildiren Eker, “Beyaz peynir, kaşar, eritme peyniri, tulum peynirindeki tuzu yüzde 12 ila 40 arasında değişen oranlarda azaltacağız. Tuz lezzetten çok bir takım bakterilere, mikroplara karşı koruyucu önlem olarak konuluyor. Muhafaza aracı olarak tuza başvuruluyor” dedi.

İlave şeker yasak
Sucuk ve pastırmada katkı maddelerini yasakladıklarını, çiğ köfte ve mezelerde sitrik asit dışındaki bütün katkı maddelerine izin vermediklerini bildiren Eker, “Türkiye’de kişi başına tuz tüketimi şu anda ortalama 15 gram. Bu çok yüksek bir rakam. Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği miktar 5 gramın altı. Biz dünyadan 3 kat daha fazla tuz tüketiyoruz. Pul biberde yüzde 22 azalttık tuz oranını, yüzde 9’dan yüzde 7’ye düşürdük. Salçada yüzde 64, zeytinde yüzde 50 azalttık. Meyve sularına ilave şeker koymayı yasakladık. Tuz etiketlerinde ” Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun “ ifadesi zorunlu hale getirildi. Tuzun sağlığa büyük zararı var ” diye konuştu.