Piyasalarda 'Brexit' şoku yaşanıyor

Piyasalarda 'Brexit' şoku yaşanıyor
İngiltere, Brexit referandumunda "AB'den çıkalım" dedikten sonra uluslararası piyasalarda işlem gören dolar fırlayarak 2.96'yı aştı. Sterlin dolar karşısında günlük yüzde 9 kayıpla en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Dünya finans piyasaları neredeyse tamamı sayılan oyların yüzde 51.8’e yüzde 48.2 ile ayrılık yanlılarının önde olduğunu göstermesiyle sert bir düşüş yaşadı. Avrupa endeksi STOXX50 yüzde 11 değer kaybıyla güne başladı.

30 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Sterlin dolar karşısında yüzde 9 değer kaybederek en büyük günlük kaybını gerçekleştirirken, piyasaların dünyanın en büyük 5. ekonomisine dair endişeleriyle beraber 30 yılın da en düşük seviyesine geriledi. Oylama sonucu İngiltere ile AB arasında iki yıllık zorlu bir ayrılma sürecinin başlaması beklenirken, Londra’nın küresel finans merkezi rolüne dair soru işaretleri ortaya çıkacak.

EURO YÜZDE 3.5 DEĞER KAYBETTİ

Aynı zamanda kampanya boyunca sonuç ne olursa olsun görevde kalacağın söyleyen İngiltere Başbakanı David Cameron üzerinde de istifa etmesi için büyük bir baskı oluşacak. İngiltere’nin AB’den ayrılmasının birlik üzerinde daha geniş ekonomik ve siyasi sonuçlarından duyulan endişelerle beraber euro da dolar karşısında yüzde 3.5 değer kaybetti. Yatırımcılar altın ve yen gibi güvenli limanlara akın etti. Altının ons fiyatı 1.330 doları aştı.

Oylama hakkında açıklama yapan İngiltere Merkez Bankası poundu destekleyeceğini açıkladı.

Uluslararası piyasalarda ilk tepkilerden birisi Japonya’nın en üst düzey döviz yetkilisi Masatsugu Asakawa’dan geldi ve Maliye Bakanı ile beraber küresel hareketlere nasıl cevap vereceklerini tartışacaklarını açıkladı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, “Gerektiğinde piyasalara likidite sağlamaya hazırız” açıklamasını yaptı.

Euro bölgesinden ayrılmayı destekleyen İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage, “Bağımsız bir İngiltere için şafağın doğduğunu hayal ediyorum” dedi.

Farage, “Eğer tahminler doğruysa bu gerçek halk, normal vatandaş, dürüst insanlar için bir zafer… 23 Haziran tarihimize bağımsızlık günü olarak not düşülsün” dedi.

ZAYIF İHTİMALLE YENİDEN REFERANDUM OLABİLİR

Birleşik Krallık’ın birliği ise referandum sonrası tehlikeye girdi. Yüzde 62 ile AB’de kalma yanlısı oy kullanan İskoçya’nın 2014’te gerçekleştirdiği ve Birleşik Krallık’ta kalmaktan yana oy kullandığı referandumun ardından bağımsızlık için yeniden bir referanduma gitme ihtimali bulunuyor.

İNGİLTERE KREDİ NOTUNU KAYBEDEBİLİR

S&P yaptığı açıklamada İngiltere’nin AAA kredi notunu kaybedebileceğini yazdı.

Alnus Yatırım Stratejisti Dr. Dağhan Gökçe yaptığı analizde şu ifadeleri kullandı:

“Brexit sonrası altında 1400 dolar seviyeleri hayal değil. Giderek gerçek oluyor. Altının hızlı değer kazanması sonucu 1335-1345 ilk hedef bandını yakaladık, devamında kar alımları ve JPY müdahale korkuları Altın fiyatlarını 1320 seviyelerine kadar sarkıttı. Ancak çekinmeyiniz demek istiyorum yatırımcılara.

Dolar/TL tarafında son görülen yüksek seviyeler olan 3.00-3.0150 bandı ilk takibimizde olacak yer. hafta başından boşluk bölgemiz olan 2.9290-2.9220 bandı destek konumunda.

Euro dolar 1.11 seviyesini kırdıktan sonra 1.08 hedefleri açık konumda. Sterlin dolar tarafında ise 1.29-1.31 seviyeleri. Petrol tarafında ise Brexit sonucu sert satışlar gelmesi normal. 42-43 seviyelerine kadar geri çekilme olabilir.