Piyasalarda hareketlilik sürüyor. Dolar yine yön değiştirdi

Piyasalarda hareketlilik sürüyor. Dolar yine yön değiştirdi
Haftaya yüzde 3'ün üzerinde yükseliş kaydederek 7,78'in üzerini test eden dolar yeni işlem gününde en düşük 7.66 lira ve en yüksek 7.78 lirayı gördükten sonra, 7,68 düzeyinde hareket ediyor.

Küresel piyasalarda değerleme rotasyonuyla riskli varlıklara yönelik talebin arttığı haftanın ilk işlem gününde dolar güne düşüşle başladı.

Türk lirası haftanın ilk işlem gününde döviz karşısında en kötü günlük performansa imza atmıştı. 100 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönlü kıran dolar Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Pazartesi günü ani bir yükselişin ardından yüzde 3''ün üzerinde yükseliş kaydederek 7,78''in üzerini test eden dolar yeni işlem gününde 7,67''nin altını gördü.

DÖVİZDE SON DURUM

Döviz piyasalarındaki işlemlerde; dolar 7,68, euro 9,12, sterlin 10,66 düzeyinde hareket ediyor.

Küresel piyasalarda 1.18355 - 1.18670 aralığına hareket eden euro/dolar paritesi 1.18547 düzeyindeydi.

TSKB''nin günlük bülteninde, küresel piyasalarda risk iştahının Pazartesi günü karışık geliştiğine işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

''RİSKLİ VARLIKLARDA KARIŞIK BİR GÖRÜNÜM HAKİMDİ''

"Az sayıdaki makroekonomik veri akışı dünya ekonomisindeki toparlanmanın yeni yılın başında da sürdüğüne işaret ederken, riskli varlıklarda karışık bir görünüm hakimdi. Basına bir açıklamada bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 1,9 trilyon dolarlık mali destek paketinin enflasyona neden olacak kadar büyük olmadığını düşündüğünü söyledi. 

Avrupa’daki veriler ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) bu haftaki toplantısından ılımlı mesajlar gelebileceği beklentileri hisse senetlerini destekledi. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin devam eden yükselişi ile ABD ve gelişmekte olan ekonomilerin hisse senetlerinde karışık bir görünüm hakimdi.

ABD’deki Dow Jones ve S&P500 hisse senedi endeksleri sırasıyla yüzde 1.0 ve yüzde 0.5 yükselirken, teknoloji şirketlerinin ağırlıklı olduğu Nasdaq endeksi yüzde 2.4 geriledi.

''ALTIN FİYATLARI SATIŞ BASKISI ALTINDA''

Dolar dünya genelinde güçlü seyrini korurken, altın fiyatları satış baskısı altında kaldı. Suudi Arabistan’daki petrol limanına yapılan füze saldırısıyla 71.0 doların üzerine yükselen Brent tipi ham petrolün varil fiyatı günün ilerleyen saatlerinde kâr realizasyonu ile geriledi ve günü düşüşle tamamladı.

Yurtiçinde finansal varlıklar satış baskısı al tında kaldı. Borsa İstanbul Başkanı Hakan Atilla istifa ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete''de yayımlanan karara göre, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Genel Müdürü Zafer Sönmez''in yerine Salim Arda Ermut getirildi. 

Ayrıca yine Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenleme iki ay uzatıldı. Makroekonomik veri gündemi dün oldukça sakinken, gelecek haftaki TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırımına gidilebileceği beklentileri güçleniyor. 

Tahvil faizleri ve ülke risk priminde yükseliş sürerken, Borsa İstanbul gösterge endeksleri satış baskısı altında kaldı. TL, dolar ve euro eşit ağırlıklı sepet karşısında yüzde 2.8 değer kaybetti.

''KÜRESEL FİNANSAL VARLIKLARDA DÜNKÜ KARIŞIK SEYİR SÜRÜYOR''

Yeni günde ise küresel piyasalarda dünden kalan eğilimler sürüyor. Japonya’nın 2020 son çeyrek büyüme verileri hafif aşağı yönde revize edilse de ülke ekonomisi yıllıklandırılmış olarak çift haneli büyüme kaydetti. Ancak küresel finansal varlıklarda dünkü karışık seyir sürüyor. 

Gün içinde aşı geliştirme çalışmaları ve salgın ile ilgili haberlere ek olarak Almanya Ocak ayı dış ticaret istatistikleri izlenecek. Yurtiçinde gündem sakinken, Türk finansal varlıkların seyri açısından küresel risk iştahının belirleyici olmayı sürdürebileceği düşünülüyor."