"PKK AB’nin terör örgütleri listesinden silinsin"

"PKK AB’nin terör örgütleri listesinden silinsin"
İsveç Sol Parti’nin dün sona eren kongresinde, PKK’nın AB terör örgütleri listesinden silinmesi için çaba gösterilmesine ilişkin verilen öneriyi, Sol Parti yönetiminin karşı çıkmasına karşın, oylanarak kabul edildi.

İsveç’te Sosyal Demokrat Parti – Yeşiller Partisi azınlık koalisyon hükümetine dışardan destek veren Sol Parti kongresinde kabul edilen öneri gerekçesinde, “ABD destekli koalisyonun İŞİD’e karşı verdiği savaşa PKK’nın destek verdiği” ve “PKK’nın terör listesinde olmasının bölgedeki uyuşmazlıkların çözümündeki olanakları azaltması’’ öne sürüldü.

Öneri sahiplerinden İsveç Sol Parti eski Genel Başkanı Lars Ohly, önerinin amacının öncelikle Kürtlerin özgürlük mücadelesini desteklemek olduğunu savunarak, “PKK üzerindeki terör damgası durduğu müddetçe dialog sürecini yaşama geçirmek zorlaşıyor” diye konuştu.

Lars Ohly, PKK’nın sivilleri öldürerek korku yaratması konusunda görüşleri sorulduğunda da, “Tarihsel olarak PKK bir çoğumuzun kabul etmediği metodlar kullanmıştır; ancak, şiddeti sadece PKK uygulamıyor. Bu durumun şiddeti meşrulaştırdığını da söylemiyorum” dedi.

Sol Parti yönetimi ise kongreye, “Bir örgütün terör örgütü olup olmadığına devletler değil mahkemelerin karar vermesi gerekir” gerekçesiyle verdiği karşı önergede, AB terör listesinin “tümüyle kaldırılmasının” kabul edilmesini istedi.