PKK, KKTC'yi avucuna mı aldı?

KKTC'de Türk kamuoyuna yansımayan çok önemli hadiseler yaşanıyor. 10 Mart 2016 tarihli "Kıbrıs Üniversitelerinde neler oluyor?" başlıklı yazımda KKTC üniversitelerindeki PKK faaliyetlerine fotoğraflarla, kanıtlarla dikkat çekmiştik.

Yazının çıktığı aynı günün akşamı Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş bir açıklama yayınlayarak şiddete başvurmayan her eylemi bir özgürlük olarak gördüklerini belirtmiş, devamında "KKTC'de bulunan öğretim kurumlarında terör örgütlerinin zemin bulamadığını, bu okullarda eğitim ve öğretimin sağlıklı ve huzurlu bir ortamda, güven içinde devam ettiğini" ifade etmişti.

Ancak Türkeş, PKK eylemleriyle ilgili KKTC üniversitelerinde çekilen fotoğraflara herhangi bir açıklama getirmemişti.

***

Fotoğraflara, onca kanıta, mağdura ve belgeye rağmen adadaki PKK yapılanmasına, tıpkı daha önce de olmadığı gibi herhangi bir tahkikat ve soruşturma yapılmadı.

Geçtiğimiz hafta Lefke'de PKK yandaşları ortalığı birbirine kattı. Lefke Avrupa Üniversitesi bahar şenliklerinde başlayan olaylar, Lefke'nin birçok noktasına yayıldı.

Türkiye'de PKK'ya yönelik başarılı operasyonlar, adadaki örgütçüleri daha da saldırganlaştırmıştı. İçinde Türk bayrağı gördükleri araçlar hedeflerindeydi, arabaları kullanılamaz hale getirdiler. Sonrasında Türk bayrağı ve KKTC bayraklarının olduğu muhtarlığa saldırdılar. Bayrak ayaklar altına alındı. Olay yerine polis gelse de kalabalık bir türlü dağılmadığı gibi saldırıların şiddeti de artıyordu.

Bu hazin tablo karşısında her Türk gencinin vermesi gereken tepkiyi, KKTC Ülkü Ocakları'na mensup gençler verdi. Yere düşen Türk bayrağını yerden kaldırdılar ve PKK'lıları savuşturdular. 

Elbette teröristleri savuşturmaları yasal görevleri değildi ancak PKK'lıların adada ellerini kollarını sallayarak dolaşıp, çevreye ve özellikle de bayrağımıza zarar vermeleri artık canlarına tak etmişti.

6 ülkücü tutuklandı

Olaylardan önce ortaya çıkmayan adalet hemen harekete geçti! Kıbrıs Ülkü Ocakları Genel Başkanı'nın da aralarında bulunduğu 6 ülkücü, PKK'lı taraftan da 9 kişi tutuklandı. PKK'lıların tutuklanması üzerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hemen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı aradı. Görüşmenin içeriği bilinmiyor ancak, öğrencilere kolaylık sağlanması gerektiği yolunda ricacı olunduğu tahmin ediliyor. MHP Genel Merkezi'nden ise herhangi bir hamle gelmedi.

***

KKTC'deki PKK faaliyetleri üzerine en az 2 ciltlik bir kitap yazılabilir. Çünkü örgüt, adadaki üniversiteleri adeta üsse çevirmiş durumda. Düşük puanlarla buralara yerleşip, bir şekilde okulları bitirip Türkiye'de özellikle hukuk alanında çalışıyorlar, kadrolaşıyorlar.

Adada kampüslerde büyük bir hâkimiyet kurma çabaları var, okul yönetimleriyle aralarını iyi tutup, bol bol 'yeni kayıt' getirdikleri için öğrencilikleri sorunsuz devam ediyor.

Asıl problem ise adadaki siyasi iradede. Bu gruplar karşısında gereken tepki gösterilmediği gibi Türkiye'de yasaklanmasına rağmen, PKK'nın kontrolündeki Kıbrıs Pir Sultan Abdal Derneği ile Doğu ve Güneydoğulular Derneği'nin Nevruz kutlamaları talebi kabul edildi. Kutlamalara Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ömer Kalyoncu da katıldı.

Bir diğer ilginç detay ise, Mustafa Akıncı'nın KKTC Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra HDP Eş Başkanlarının gönderdiği kutlama mesajındaki ifadeler. "Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlık Seçimleri'nden başarıyla çıkmanızı büyük bir memnuniyetle karşıladığımızı ve yakından takip ettiğimiz Kuzey Kıbrıs Seçimleri'nde barışa ve özgürlüğe dönük mesajlarınızın Türkiye'de de karşılık bulabilmesi için Halkların Demokratik Partisi olarak güçlü bir destek sunacağımızı bilmenizi isteriz. Özellikle Annan Planı sonrasında Kıbrıs'ta başlayan demokratik çözüm ve barış sürecinin, Cumhurbaşkanlığınız döneminde daha da hızlanacağı ve yapay sınırların kalkacağı umuduyla sizi ve Kıbrıs Halklarını sevgi ve saygıyla selamlıyoruz."

Fazla yoruma gerek olmayan kutlama mesajı sonrasında HDP ile sıcak ilişkiler devam ediyor.

Türk bayrağının indirildiği bir yerde, PKK'lıların Türkiye'den gelen öğrencileri tehdit edip dövdüğü, canına kast ettiği bir ortamda KKTC'nin bağımsızlığı tartışma konusudur... Bu tabloda PKK'ya destek çıkan, görmezden gelen KKTC yetkililerinin meşruluğu da tartışma konusudur!

Yazarın Diğer Yazıları