PKK’lının derin ilişkileri

Bu köşede PKK’nın uzantısı KCK’nın yeniden yapılanmasını yansıtmıştık..Buna göre KCK’nın Avrupa’da oturan üst yöneticisi Sabri Ok’un Kandil’e taşındığını belirtmiştik (Türkiye’nin operasyonundan çekindiği için)
Peki KCK ’nın Avrupa sorumlusu kim oldu..
Bu kişi, Muzaffer Ayata adlı tecrübeli bir militan.. Muzaffer Ayata’nın şeceresinde çok ilginç ilişkiler var..
Muzaffer Ayata, tıpkı Sabri Ok gibi Öcalan’a çok yakın bir isim.. Adı PKK kurucuları arasında geçiyor.. Muzaffer Ayata ile Sabri Ok, 1997’de Öcalan’la devlet arasındaki temasta aracılık yapmışlardı. O dönemde hapiste olan iki isim cep telefonuyla Öcalan’ı aramışlardı...
PKK ile devletin  görüşmesine ilişkin bir çok iddia var.. Bunlardan en önemlisi 1997 yılında henüz Abdullah Öcalan Suriye’deyken gerçekleştirilen görüşmelerle ilgili... Bu konuyu Muzaffer Ayata şöyle anlatıyor..
“Askerin ilettiği bilgileri düzenli olarak Öcalan’a aktardık. Görüşmelerde bir HADEP milletvekili de vardı... Abdullah Öcalan ile devletin temas kurmasına aracılık etmeleri için, Bayrampaşa Cezaevi’ndeki PKK’lılara haber gönderilmiş. Biz bunu duyunca, oradaki arkadaşları arayıp, ‘Siz bu işe karışmayın. Uygun değil. Görüşme istekleri neyse bize gelsinler’ dedik. Bursa Cezaevi’ne bir avukat geldi. Avukat, devletin bir süreç başlatmak istediğini, bunun için de bir kontak aradıklarını, bu iş için en uygun isimlerin bizler (Muzaffer Ayata, Sabri Ok) olduğumuzu söyledi. Sürecin basına sızmasından endişe ediliyordu. Bu talep bize 1997’nin ikinci yarısında getirildi.”
Kendilerine gelen avukat Selim Okçuoğlu..
Ayata, görüşmelere daha sonra da HADEP’li bir milletvekilinin dahil olduğunu söylüyor. Ayata bu milletvekilinin ismini vermemesine karşın, bir ipucu var:  “Hâlâ milletvekili.” 
Sivil istihbaratın görüşmelere dahil olma çabalarının engellendiğini anlatan Ayata, avukat aracılığıyla askerin ilettiği bilgileri cezaevinden cep telefonuyla Öcalan’a düzenli olarak aktardıklarını da söylemişti...
Ayata askerlerin PKK’dan taleplerinin neler olduğunu şöyle belirtiyor: “Avukat aracılığıyla bize, bu işin güvencesi siz kendiniz olacaksınız. Size silahları bırakın demiyoruz, demişlerdi. Ateşkes ilan edeceksiniz, tedbirlerinizi alacaksınız. Biz de operasyonları durduracağız. Görüşmelerin sonunda 1998’de ateşkes ilan edildi. Bu ateşkes, yapılan görüşmelerin getirdiği bir sonuçtu.”
Bu ikili 2000’lerin başında hapisten çıkarlar. 2003 yılında serbest kalan Ayata’nın, aynı yıl PKK’nın siyasallaşma faaliyetlerini geliştirmek ve örgütün Avrupa ile olan ilişkilerini yumuşatmak amacıyla Abdullah Öcalan’ın isteği üzerine Almanya’ya gittiği vurgulanmaktır..
Alman hükümetinden iltica talebinde bulunan Ayata’nın, mali işler sorumluluğunu yaptığı da kaydedilmişti. Ayata’nın, terör örgütü PKK’nın talimatıyla 2000 yılında Frankfurt’ta kurulan sözde Kürt İşadamları Birliği’nin (Karsaz) başına getirildiği, bu birliğin kongresinde Kürt kökenli işadamlarından topladığı yüksek miktardaki parayı PKK’nın Almanya’daki hesaplarına aktardığı ifade edilmiş, Muzaffer Ayata’nın Almanya, Fransa, Avustralya, Hollanda, Belçika, İsveç, Kanada ve Bulgaristan’da faaliyet gösteren PKK kontrolündeki yaklaşık 500 şirketi ‘Karsaz’ adı altında koordine ettiği belirtilmiş, bu bilgiler ışığında Ayata’nın Türkiye’ye teslim edilmesi istenmişti.
Bugüne kadar çağrıldığı 52 duruşmada da ifade vermeyi reddeden Ayata’nın tutulduğu Darmstadt Weiterstadt Cezaevi’nden serbest bırakıldığı öğrenildi...

Yazarın Diğer Yazıları