PKK’nın hedefi İsvicre modeli!

PKK’nın hedefi İsvicre modeli!
Yerel seçimleri "özerklik referandumu"na dönüştüren terör örgütünün elebaşılarından Sabri Ok, "BDP seçimlerde Diyarbakır, Van, Urfa ve Mardin'i kazanırsa bu 4 büyükşehir, 4 kanton olabilir" dedi

PKK’nın hedefi İsvicre modeli!

AKP'nin alt yapısını hazırladığı ve 2010'da ilan ettiği "demokratik özerklik" için kollar sıvandı. BDP, bölgede ağır toplarını aday göstererek kazandığı illerde özerklik ilan edecek. Bunun ilk açıklamasını ise BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş yaptı. Demirtaş, şunları söyledi: "Seçimden sonra sadece fuar ya da kültür merkezi inşa etmeyeceğiz. Asıl inşa edilecek şey demokratik özerkliktir. Bu halk artık kendisini yönetme aşamasına geldi. Muhtarlar, mahalle meclisleri vs. ana dilimizde, lehçelerde Arapça, Ermenice, Süryanice hizmet alma noktasına geldi. Bunları yapmak için devleti bekleyemeyiz. Halkımızın ana dilinde eğitimi olacak, ders kitapları olacak. Devleti bekleme zorunda değiliz. AKP'nin insafını beklemek zorunda değiliz. İşte BDP'li belediyeler bunu hayata geçirecek." 

Öz yönetim seçimi

Bu açıklamanın ardından Kandil'de yuvalanan terör örgütü PKK'nın elebaşılarından Sabri Ok da uygulanacak sistemi açıkladı. Ok, İsviçre'deki Kanton sistemini seçimlerin ardından hayata geçireceklerini kaydetti. 
PKK taraftarı yayın yapan haber ajansı ANF'ye konuşan Ok, Kürtler için talep etme değil "istediğini gerçekleştirme" döneminin yaşandığını öne sürerek, "30 Mart, öz yönetim seçimidir" dedi. Ok, şunları söyledi: "Bu seçimlerde Güneybatı'da Urfa büyükşehir olarak BDP tarafından kazanılırsa, orta sahada Diyarbakır'ı zaten BDP kazanır. Van ve Mardin'le birlikte bu 4 büyük şehir 4 kanton olabilir. Kürtlerin artık buna kilitlenmesi gerekir. Kürtler 'şunu istiyorum bunu istiyorum'dan ziyade istediğini gerçekleştirme mücadelesini vermeli, zaman bu zamandır.
Konuşmasında AKP iktidarını da eleştiren Sabri Ok, şöyle dedi: "Şu saatten sonra Kürtlere söyleyecekleri hiçbir şeyleri olamaz. Hepsi eskinin tekrarı, yalanı, dolanı, zulmü, zorbalığıdır. Ne olacaksa şimdi olmalı, dolayısıyla kahramanlık haftası bu bahardaki görkemli çıkış, halkımızı ve hareketimizi bu belirgin hedeflere yöneltmelidir. AKP müzakere koşullarına göre doğru yaklaşmazsa sistemimizi inşa ederek hazır olmamız gerekiyor. Halk bilmeli; önderlik adını koydu, Kürtler kendilerini yönetecek mi, yönetmeyecek mi? Eğer başarılı çıkarlarsa bu seçimlerde BDP, HDP arzuladığı sonucu alırlarsa bunun anlamı nedir; Kürtler kendi öz yönetimlerine kavuşacaklar. Bu kadar önemli. Her Kürt, Kürdistanlı herkes, bu seçimlere böyle yaklaşmalı, oyunu kullanmalıdır. Artık her aşiret, her inanç gurubu, her topluluk, özgürlük için oyunu kullanmalıdır. Bu temelde güçlü çalışılırsa iyi bir sonuç alınacağına inanıyorum. Bunun da anlamı halkımızın kendi öz iradesine, kendi öz yönetimine kavuşarak Kürdistan'ın özgürleştirilmesidir."

PKK'nın istekleriyle örtüşüyor

Kanton; İsviçre'nin idari ya da sınırsal alt birimlerinden her birine verilen addır. İsviçre Konfederasyonu'nu oluşturan 26 kantonun her birinin kendi anayasaları, parlamentoları, hükümetleri ve mahkemeleri vardır. İçlerinden 3 tanesi, iki yarı-kantonun bir araya gelmesi ile bir kantonu meydana getirirler (Basel, Appenzell ve Unterwald). Bu coğrafi bölge ya da eyalet olabilir. Bu model, PKK'nın istekleriyle bire bir örtüşüyor. Örneğin ülkede konuşulan tüm diller 'resmi dil' statüsünde... Yer isimlerine bölge halkı karar veriyor. PKK'nın Suriye kolu PYD de kısa bir süre önce fiilen bu modeli (3 kanton) hayata geçirmişti.