Poyraz: "Kukla Kürdistan için kirli senaryo kapıda"

Poyraz: "Kukla Kürdistan için kirli senaryo kapıda"
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Poyraz Gürson, Irak'ın kuzeyinde gerçekleşecek olası bir bağımsızlık referandumunun ardından "Türkiye'de istikrarsızlık için karmaşa çıkarmak isteyeceklerdir" dedi.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Kocaeli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Poyraz Gürson, Kuzey Irak'ta sözde Kürdistan için peşmerge başı Mesud Barzani'nin yapacağı referandumun Türkiye'nin iç istikrarını yakından ilgilendirdiğini söyledi. Gürson, "Sözde bir Kürdistan'ın kurulması Türkiye'den habersiz olmaz. İran da karşı buna. Dolayısıyla referandum ile birlikte belki hemen ardından Türkiye'de istikrarsızlık için karmaşa çıkarmak isteyeceklerdir" dedi. Barzani'nin referandum yapması ile birlikte Batılı güçlerin Türkiye'nin istikrarsızlığı için devreye gireceğini belirten Gürson, şöyle devam etti:

"Barzani referandumu yapar, hatta bağımsızlık için evet oyu da alabilir. Ancak bunun yetmeyeceğini herkes biliyor. Başta PKK olmak üzere terör örgütleri Türkiye içinde eylemlerini arttırmak isteyecektir. Ayrıca dışlanmış olanlar, PKK'ya destek verenler ve diğer kesimler de Türkiye'de bir araya getirilmek için zemin hazırlanarak, istikrarsızlık eylemleri Batı tarafından organize edilmek istenecektir. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Barzani'nin referandum yapması, Kürt devleti kurulması anlamına gelmeyeceği biliniyor. Kürt devleti kurmak bölgede o kadar kolay olmayacaktır. Batılı güçler de bunu biliyor. Türkiye böyle bir girişime mutlaka tepki gösterecektir ki istikrarsızlık çıkarma çabaları bu tepkinin ortadan kaldırılması için olur. Türkiye'yi kendi içinde uğraştırmak isteyecekler. Batılı güçler öncelikle bunu yaparlar."

İran'ın ise başından beri Kürdistan oluşumuna karşı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Poyraz Gürson, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla Türkiye ve İran, bir Kürdistan'a izin vermiyorsa bu oluşum zor. Ayrıca hiçbir zaman devlet kuramamış bir toplumun ben devlet kuracağım demesiyle devlet kuramayacağı da tarihsel ve sosyolojik bir gerçek Dünyada küresel dengeler artık eskisi gibi değil. Kürdistan kurmak isteyenler başta Mesud Barzani olmak üzere elbette Batı'nın desteğini bekleyecekler. Referandum yapıldığında bile daha ileri gidebilmeleri için bu desteğe ihtiyaç var. İngiltere, ABD başta olmak üzere, Batılı entelektüellerden bu desteği bulamayacaklardır. Ayrıca Batı mutlaka bu desteği verip vermemek konusunda Türkiye'nin reflekslerine dikkat edecektir. Türkiye sürpriz hamleler yapabilir. Hem içeride hem de dışarıda sürpriz hamleleri olabilir. Bu hamleleri yaparken alacağı tek destek var: Türkiye'yi yönetenlerin milli bilinci. Batı bunu mutlaka hesaba katar."