Prof. Ata Atun, Kıbrıs'taki durumu değerlendirdi

Prof. Ata Atun, Kıbrıs'taki durumu değerlendirdi
Prof. Ata Atun, “Türkiye’nin bölgedeki ekonomik çıkarlarını engellemek isteyen Rumlar, Türkiye ile İsrail’i karşı karşıya getirmek istiyor ama zor” dedi.

Fatih Erboz / ANKARA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında süren görüşmeler yeniden başlamasına rağmen Rumlar yine sinsi planlar peşinde.

Rumların Enosis’i geri çekmediğini sadece yasa değiştirdiğini kaydeden Yakındoğu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ata Atun, “KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı doğru bir tavırla Rum tarafına Temmuz’a kadar süre verdi. Rum tarafında önümüzdeki Şubat ayında seçim var. Bu nedenle görüşmelerin nasıl gideceği belli de değil. Türkiye’nin bölgedeki ekonomik çıkarlarını engellemek isteyen Rumlar, Türkiye ile İsrail’i karşı karşıya getirmek istiyorlar ama zor” dedi.

Sadece Enosis’i kutlamaya karar verecek olan merciin değiştiğini söyleyen Atun şunları belirtti: “Daha önce kutlama kararını Rum Temsilciler Meclisi verecekti. Bizimkiler itiraz edince, kutlama kararını kaldırmayıp, ‘Milli Eğitim Bakanı kararı versin’ yönünde yasayı değiştirdiler. Rum tarafında Milli Eğitim Bakanı Başpiskopos’un onayından sonra atanır. Hiçbir Milli Eğitim Bakanı kutlanmasın diyemez. Şapka değişti o kadar.”

Müzakerelerden sonuç çıkmasının da zor göründüğünü dile getiren Atun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye referandumdan sonra daha da baskı yapmak, kendi düşüncesi doğrultusunda sorunun çözümü için çalışmalar yapacaktır, böyle düşünüyorum. Yani KKTC ve Rum tarafı ayrı. Ortada işbirliği olabilir belki, ama geceleri herkes kendi evine. Ortak devlet olmayacaktır diye düşünüyorum. Türkiye bu konuda girişim yapacak. Rumlara sert çıkacağını görmek gerekiyor bu noktada.”

Kıbrıs yakınlarındaki doğalgaz arama çalışmalarının önemli bir gündem maddesi olduğuna da değinen Atun, burada da geniş düşünmek gerektiğine vurgu yaptı. Burada ana faktörlerden birisinin İsrail olduğuna dikkat çeken Atun, “Rum tarafısırtını AB’ye dayayıp İsrail ile işbirliği yapmaya çalışıyor. İsrail’i Türkiye’ye doğru kışkırtmak istiyor” diye konuştu.

Atun, “Rodos Girit-Yunanistan üzerinden Avrupa’ya giden bir boru hattı planları yapıyor. Bu ise pahalı bir proje. İsrail, KKTC’den 70 kilometrelik hat ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidecek boru hattı yerine Rumların projesini kabul etmez” dedi.

Türkiye’nin 3’üncü Deniz Hukuku’na imza atmadığı müddetçe haklarının geçerli olacağını aktaran Atun sözlerini şöyle tamamladı: “Barbaros Hayrettin gemisini göndermede Türkiye haklı. Çünkü bu hak, 2’nci Deniz Hukuku’na göre ekonomik bölge ilan etmiş olmasından kaynaklanıyor. Rumlarla çatışan 3 parsel var. 21 Nisan-30 Haziran arasında bir doğalgaz arama alanı(lantes) ilan ettiler. Bunun bir parçası KKTC - Türkiye arasında. Bir parçası da Magosa’nın ön kısmından Rum tarafındaki buruna kadar geliyor, Suriye’ye doğru gidiyor. Karpaz Yarımadası’ndan büyük alan. Rum tarafı buna itiraz ediyor ama Rum tarafı gelemez KKTC’nin suları.”