Profilo Holding’in kurucusuydu. Ünlü iş insanı Jak Kamhi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Profilo Holding’in kurucusuydu. Ünlü iş insanı Jak Kamhi'nin cenazesinde dikkat çeken detay
Amerika Birleşik Devletleri'nde tedavi gördüğü Miami'de hayatını kaybeden devlet üstün hizmet madalyası sahibi, Profilo Holding’in kurucusu iş insanı Jak Kamhi (95), Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Kamhi'nin cenazesi Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'ye 'Türk Bayrağı'na sarılı tabutla getirilmişti.

İş insanı Jak Kamhi (95), tedavi gördüğü Miami'de hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Kamhi'nin cenazesi Türkiye'ye 'Türk Bayrağı'na sarılı tabutla getirilmişti.

yenicag-jak-kamhi-cenaze-3.jpg

TABUTU TÜRK BAYRAĞINA SARILDI

Kamhi’nin tabutu sinagoga da Türk Bayrağı'na sarılı olarak getirildi. Cenazeyi taşıyan araçtan tabut çıkarılmazken, sinagogun içinde tören düzenlendi. 

yenicag-jak-kamhi-cenaze-6.jpg

KISITLI SAYIDA KİŞİ ALINDI

Koronavirüs önlemleri çerçevesinde cenazeye kısıtlı sayıda kişi katılırken, dini törene basın mensupları alınmadı. Cenaze törenine Kamhi’nin oğlu Cefi Kamhi, gelini Yasemin Kamhi, torunları Melda Kamhi Kosif, eşi Sinan Kosif ve Lara Kamhi katıldı.

yenicag-jak-kamhi-cenaze-11.jpg

TANSU ÇİLLER VE EKREM İMAMOĞLU’DA TÖRENE KATILDI

Türk Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız katıldı. Cenaze törenine çelenk kabul edilmedi. Neve Şalom Sinagogu'ndaki dini törenin ardından Kamhi, Arnavutköy Musevi Mezarlığı’na defnedildi. 

yenicag-jak-kamhi-cenaze-8.jpg

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ

Karaköy Kuledibi Büyükhendek Caddesi'nde yer alan sinagogdaki tören öncesinde, caddenin iki tarafındaki girişlerde polis kontrol noktaları oluşturuldu.

yenicag-jak-kamhi-cenaze-9.jpg

Çevrede, polis tarafından geniş güvenlik önlemi alındı.

yenicag-jak-kamhi-cenaze-13.jpg

JAK KAMHİ KİMDİR?

Türkiye’deki birçok ev aletinin ve beyaz eşyanın ilk üreticisi olan Jak Kamhi, Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 1925 yılında İstanbul’da doğdu. Ressam, iç mimar ve iş kadını Melda Kamhi'yle çağdaş sanatçı ve yönetmen Lara Kamhi'nin büyükbabasıdır. Çocukluğu Tepebaşı’nda geçen Kamhi, Saint Michel Lisesinden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesinde mühendislik eğitimi aldı.

yenicag-jak-kamhi-cenaze-12.jpg

PROFİLO HOLDİNG’İN KURUCUSUYDU

Profilo Holding’in kurucusu Jak Kamhi, İstanbul Sanayi Odası, İktisadi Kalkınma Vakfı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun kuruculuğu yanı sıra uzu yıllar TÜSİAD yönetim kurulunda görev aldı. Holding bünyesindeki Profilo Telra şirketi 1972’de üretimine siyah beyaz televizyon üreterek başladı. Profilo Telra 1991 yılında Çerkezköy’deki yeni üretim yerine geçmişti. Kamhi Ailesi aynı zamanda Mecidiyeköy'deki Profilo Alışveriş Merkezi’nin de kurucusuydu.

yenicag-jak-kamhi-cenaze-15.jpg

Meslek hayatı boyunca pek çok başarıya imza atan Kamhi, İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) gibi birçok kuruluşta uzun yıllar yönetim kurulu üyeliği ve başkanlık yaptı.

yenicag-jak-kamhi-cenaze-10.jpg

ROKETLİ SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Kamhi Ailesi iş yaşamıyla olduğu kadar yaşadıkları olaylarla da zaman zaman gündeme gelmişti. Ailenin en büyüğü Jak Kamhi’ye 28 Ocak 1993 günü roketli saldırı yapılmak istenmişti. Saldırganların law silahını ateşlemekte gecikmesi ve Kamhi’nin korumalarının durumu fark ederek ateş etmesi üzerine suikast girişimi başarısız olmuştu.

yenicag-jak-kamhi-cenaze-7-005.jpg

(Kaynak: DHA)