'Proje okul' isyanı sürüyor

'Proje okul' isyanı sürüyor
Kabataş Erkek Lisesi ve İzmir Fen Lisesi öğrencileri tayin edilen öğretmenlerinin geri dönmesi için toplanarak, “proje okul” uygulamasını protesto etti.

Türkiye’nin en başarılı liselerinin de aralarında bulunduğu 155 okulda yapılması planlanan öğretmen değişiklikleri, liselerin öğrencileri ve veliler tarafından çeşitli illerde düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen 19Eylültarihli genelgeyle, MEB tarafından “proje okullara” dönüştürülen okullarda 8 yılı aşkın süredir görev yapan öğretmenlerin başka okullara tayin edileceği bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, bu kapsamda bin bin 870 öğretmenin başka okullarda görevlendirileceğini açıkladı. Projenin amacı, söz konusu okullarda öğrenciler, öğretmenler ve veliler dışındakilere de açık olacak şekilde sosyal etkinliklerin düzenlendiği kamusal alanlar yaratmak olarak açıklandı. Öğretmen kadrolarının değiştirileceği liseler arasında İstanbul Erkek, Vefa, Galatasaray, Cağaloğlu, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Hüseyin Avni Akyol, Çankaya Fen, Ankara Atatürk, Bornova Anadolu ve İzmir Fen Lisesi gibi Türkiye’nin en yüksek puanlarla öğrenci alan liseler de bulunuyor.

Farklı görüşler

Türkiye Liseliler Birliği Başkanı Bora Çelik, Türkiye’nin en köklü ve başarılı liselerinde kadrolaşma yolunun açıldığını savunuyor: “Yerlerine atanan öğretmenler ne kadar başarılı olursa olsun, bu durum kadrolaşmanın önünü açacak ve bu okulların geleneğini bozacak.” Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkan Vekili Latif Selvi ise, “Başka okullara atanacak öğretmenler de, onların yerine gelecek olanlar da bizim öğretmenimiz” diyerek bu uygulamada “öğretmen kıyımının” söz konusu olmadığını söylüyor.