'Proje okulu' çıkmazı

Nelerle uğraşıyoruz... "Darbe tehlikesi daha geçmedi; yine hamle yapılacak." deniyor... 8 saatte 10 şehit veriyoruz... Diğer taraftan iktidar, insanlarımızı tedirgin etmek için elinden geleni yapıyor. Şimdi de "proje okulu" diye bir şey çıkardılar. Tecrübeli hocaları sürüyorlar, "proje okulu"na dâhil ettikleri liselere "kendilerine göre" hoca tayin ediyorlar. Her yerden şikâyet geliyor. Kim kimden hakkını arayacak?! Hadi itiraz et, yersin bir "FETÖ'cü" damgası; kazı kazıyabilirsen!

İşte Samsun'dan gelen bir mektup (ismi bende):

"Düne kadar 9 yıl boyunca (...) Lisesi'nde (...) öğretmeni olarak görev yaptım. Dün itibariyle MEB'in haksız ve ceberutça proje okulu uygulaması sonucu okulumdan ayrılarak Samsun (...) ilçesindeki bir imam hatip lisesinde göreve başlamak zorunda kaldım. Sadece ben değil 'proje okulu' mağdurları olan okulumun ve Samsun'daki diğer üç proje okulunun öğretmenleri de... İstanbul'un köklü liseleri de 'proje okulu' kapsamına alınmış.

Benim görev yaptığım liseye, 'seçme sınavı' denilen, her öğretmenin kendi branşında yarıştığı 100 soruluk sınavda belli bir puan üstünde kalanların Ankara'ya çağrılarak 5 sorudan oluşan (yine branştan) bir mülâkat sonucu bu hakkı kazanıp geldik.

Onlarca başarılı iş yaptım. Türkiye çapında birincilikler kazandırdım. Her öğrencinin dersine girmesini istediği, velilerin evlerine özel davet ettiği, telefon açtığı bir öğretmenim.

MEB, iki yıl önce bir 'proje okulları' konsepti belirledi ve peyderpey Türkiye'nin en iyi sosyal bilimler, fen ve Anadolu liselerine 'proje okulu' statüsü verildi.

Amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek; Türkiye'nin en iyi okullarındaki öğretmen kadrolarını tasfiye ederek yerlerine Millî Eğitim amirlerinin belirleyeceği öğretmenleri getirmek.

MEB'in hazırladığı yönetmelik, 1 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete'de 'Proje Okulları Yönetmeliği' adıyla yayımlandı ve hemen harekete geçildi. Bu yönetmeliğe konulan bir geçici madde ile de bu okullarda 4 ve 8 (4+4) yıldan fazla görev yapan öğretmenlerin görevine son verildi. Bu uygulama adaletsizdir. Türkiye'de proje okulu yapılan, sayıları 50'ye yaklaşan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerindeki öğretmenlerin neredeyse tamamı norm fazlası çıkarıldı ve alelacele önlerine tayin formları kondu.

MEB, bu yönetmelikle, seçme sınavıyla okullarına atanan benim gibi onlarca yüzlerce öğretmenin durumunu, görmezden geldi, haklarını gasp etti.

Kovulan öğretmenlerin yerine paraşütle indirilen öğretmenler için söylenecek söz, 'torpilin dik alası' sözüdür. Yönetmeliğe göre bu proje statüsündeki okullara öğretmenler hiçbir sınav, mülâkat, başarı vb. ölçütler olmaksızın bakanlığın onayıyla atanıyorlar.

Şu anda hakları gasp edilenlerin yerlerine getirilen bu öğretmenler göreve başladılar.

Ehliyet ve liyakat esas alınmıyor ve keyfi bir uygulama yapılıyor. Bu sıradan demokrasilerde bile olmaz. Amaç birilerini bu okullara getirmek ve Türkiye'nin en köklü en başarıları kurumlarını birilerine tahsis etmek."

Mektup uzun.

MEB, bu meseleyi bir daha düşünür mü? Zaten karanlığa gömülüyoruz, bir ışık da siz karartmayın muhterem yetkililer!

Yazarın Diğer Yazıları