Protestolu açılış!

Protestolu açılış!
Yeni yasama yılı nedeniyle Meclis’e gelen Erdoğan’ı, Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ayakta karşılarken bazı vekiller yerinden kalkmadı. CHP’li üç milletvekili ise salondan çıktı...

“Davutoğlu ders çıkarmalı” 
Muhalefet, Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni yasama yılı açılış konuşmasını sert sözlerle eleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Sayın Cumhurbaşkanı ‘Vesayetten kurtulmamız gerekiyor’ diyordu, herhalde Başbakan Davutoğlu’nun bundan bir ders çıkarıp vesayetten kurtulması lazım” dedi.

“Vizyon yerine özet sundu” 
MHP lideri Bahçeli ise, “Sayın Erdoğan’dan Cumhurbaşkanı olmaz, Cumhurbaşkanı olmamalıdır” sözlerinin bugün teyit edildiğini gördüklerini söyledi. Bahçeli, “Erdoğan, Türkiye’ye bir vizyon çizeceği yerde 60. Hükümetin Bakanlar Kurulu’nun sözcüsü olarak uygulamalardan özetler sunmuştur” diye konuştu. 

Meclis’in 24. Dönem 5. Yasama Yılı dün açıldı. Açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in ardından, Recep Tayyip Erdoğan konuştu. Erdoğan’ın salona girişinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP lideri  Devlet Bahçeli, Erdoğan’ı ayakta karşılarken, bazı CHP’lilerin oturduğu görüldü. Bu arada Erdoğan’ın konuşması sırasında prompter kullanması ise TBMM tarihinde bir ilk oldu. Önceki yıllarda TBMM açılış konuşması yapan hiçbir cumhurbaşkanı prompter kullanmazken, sadece 2009 yılında TBMM’de konuşan ABD Başkanı Barack Obama prompter kullanmıştı. 

Paralel yapı tehlikeli
Erdoğan, gündeme ilişkin yaptığı uzun konuşması sırasında “TBMM’de, kamuda, işyerlerinde, üniversitelerde şimdi de ortaöğretim kurumlarında baş örtüsünün serbest bırakılması” dediği anda CHP milletvekilleri Birgül Ayman Güler, Dilek Akagün Yılmaz ve Nur Serter salonu terk etti. Erdoğan, türban ile ilgili sözlerini “Özgürlüklerin önünü açmış Türkiye’yi normal ve tabi mecrasına sevk etmiştir” diyerek tamamladı. Erdoğan konuşmasında, “TBMM’ye istikamet çizmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerini tayin etmek, tenzil etmek için, sandık dışındaki her yol, her yöntem gayri meşrudur. Türkiye’de sandığın yolu, seçmek ve seçilmek isteyen herkes için açıktır” dedi. Erdoğan özetle şunları söyledi: “Elinde silahla cinayet işleyen şebekeleri öven ve destekleyen bir siyaset anlayışı, kendisini inkar eden bir siyaset anlayışıdır. Ülkenin huzur ve güvenliği için canını ortaya koyan güvenlik güçlerine taş fırlatan bir siyaset anlayışı, aslında kendisini küçülten bir siyaset anlayışıdır. Mimarı olduğum, her türlü siyasi riskine rağmen kararlılıkla bugünlere taşıdığım çözüm sürecinin yine kararlılıkla, cesaretle, sabırla geleceğe taşınması en büyük arzumdur. Son iki seçimde ortaya çıkan neticeye rağmen, ortalığa saçılan bütün delil, belge, hukuk ve ahlak dışı teşebbüslere rağmen, paralel yapıya oksijen sağlayacak tavırların içine girilmesi, siyasetimiz adına olduğu kadar, ulusal güvenliğimiz adına da kaygı duyulacak bir durumdur.” Erdoğan, PKK ile müzakereler konusunda da, “30 yıldır devam eden şiddet ortamı bazı istisnai girişimlere rağmen 2 yılda farklı bir mecraya girmiştir. Son günlerde sergilenen çözüm sürecini sabote etmeye yönelik tahrik girişimleri sadece ve sadece bu girimlerin sahiplerine zarar verecektir.  Çözüm sericinde nihai hedef şiddetin her türlüsünün dışlanmasıdır. Siyasi partiler kararsızlığı bir kenara bırakarak çözüme katkı sunmanın mücadelesinde olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yeni Türkiye söylemi
Erdoğan, konuşmasında yine “Yeni Türkiye” söylemini tekrarladı. Erdoğan, “Yeni Türkiye, devlet içinde otonom yapılara, çetelere, mafyatik örgütlenmelere asla pirim vermeyecektir. Özellikle yargı içinde, bir çetenin, bir karanlık şebekenin güç kazanmasına, önce yargıyı, ardından da tüm toplumu dizayn etmeye kalkışmasına asla göz yumulmayacaktır. Türkiye’nin komşumuz olan ya da bölgemizdeki hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale arzusu yoktur, topraklarında da gözü yoktur. Türkiye, komşularına ve bölge ülkelerine, tek taraflı çıkar elde etme zaviyesinden de asla bakmıyor” dedi.