Protez ameliyatlarında 'robotik cerrahi' dönemi

Protez ameliyatlarında 'robotik cerrahi' dönemi
Robotik diz protezi hakkında Ortopedi ve Travmatoloji bölümü doktorları önemli açıklamalarda bulundu.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, diz eklemindeki hasarlı veya yıpranmış bölgeyi yapay bir protez ile değiştirme işlemi olan robotik diz protezi ameliyatı hakkında açıklamalarda bulundu.

Op.Dr. Necip Özateş ve Op.Dr. Mustafa İsmet Tatar ile Ortopedi bölümünde hizmet veren yöntemle ilgili “Robotik diz protezi, sağladığı avantajlar nedeniyle birçok hasta için en iyi tedavi seçeneği” olduğunu söyledi.

Yapılan işlemin robotik cerrahi teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği ve işlemin birçok avantajının bulunduğunu anlattı.

Hastanın diz eklemine göre protezi yerleştirdiklerini belirten Op. Dr. Tatar, “Robotik diz protezi, diz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşayan hastalar için uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Geleneksel diz protezi ameliyatlarına göre daha hassas ve doğru bir şekilde uygulanan robotik diz protezi, hastalara daha iyi bir iyileşme süreci ve daha uzun süreli protez ömrü sunar. Robotik diz protezi ameliyatı, hastanın diz ekleminin 3 boyutlu bir modelinin oluşturulmasıyla başlar. Bu model, hastanın diz ekleminin yapısı ve ölçülerini belirlemek için kullanılır. Ardından, robotik cerrahi cihazı, bu modele göre hastanın diz eklemine uygun protezi yerleştirir” dedi.

ROBOTİK CERRAHİ NEDİR?

Robotik cerrahi diğer adıyla da Vinci robotik cerrahi sistemi minimal invaziv cerrahinin gelişmiş en teknolojik halidir.

Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki tek örneği olan da Vinci robotu; cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Cerrah konsolundan komutlar hasta konsolunda bulunan Da Vinci robotuna aktarılır. Da Vinci robotuna steril olarak özel bir kılıf giydirilir.

Laparoskopik ameliyatlarda olduğu gibi karın duvarından, yapılacak ameliyata göre kesiler yapılarak trokar adı verilen el aletlerinin rahatlıkla karın içerisine girmesini ve hareket etmesini sağlayan aletler girilir. Yapılacak ameliyata göre uygun trokardan 3 boyutlu görüntüleme sistemi girilir.

Görüntüleme cihazı robot kontrollü olduğu için titreme yapmaz ve cerrah, gerçeğe oldukça yakın üç boyutlu bir görüşe sahip olur. Optik sistem yüksek çözünürlüklü ve görüntü fiberoptik kameralar ile aktarığından dolayı görüntü yaklaştırılsa da görüntü kaybı olmaz. Cerrah dar alanlarda ve derinliklerde normal görüş alanından daha iyi görüntüleri sağlayabilir. Ardından diğer trokarlardan yapılacak cerrahide gerekli olan el aletleri girilir. El aletleri ile robotik konsol bağlantısı sağlanır. Cerrah, cerrah konsoluna oturarak el hareketleri ile robotik konsol hareketlerini yönetir. 720 derecelik dönüş açısına sahip olan robotik kollar, insan elinin yapması mümkün olmayan hareketlerin kolaylıkla yapılabilmesine imkan tanır. Cerrahın ellerindeki küçük titremeler, robot kontrolünde olan cerrahi gereçlere yansımaz. Böylece cerrahide yaşanabilen hata payı mümkün olan en düşük seviyeye indirilir.

İlgili Haberler