Psikologlar çocuklara nasıl yardımcı olurlar? (1)

Terapide psikolog aileye çocukla ilgili bilgi almak için sorular sorarken bu soruların yansız ve yüksüz olmasına dikkat eder. Çocuğunuz yaramaz mı gibi bir soru sorulmaz.
Örneğin terapist bana durumu anlatabilir misiniz? Neler yaşıyorsunuz? Neler oldu? biçiminde sorular sorar. Terapide ne çocuğu ne de aileyi yargılamamaya özen gösterilir. Suçlamalardan kaçınılır. Çocukla iletişim kurabilmek, onun davranışını izlemek, resim yaptırmak ve bu resim üzerinde konuşmak da oyun yolu ile yapılır. Çocuğun durumunu değerlendirirken davranışını gözlemek önemlidir. Çünkü çocuklar duygularını, isteklerini, korkularını daha çok davranışları yolu ile anlatırlar. En iyi gözlem oyun sırasında yapılır. Oyun, çocuğun öğrenmesi ve duygularını rahatlatması, kontrol etmesi açısından gereklidir. Çocuk korktuğunda veya üzüldüğünde oyun oynama yolunu seçer. Bu onun rahatlamasını sağlayabilmektedir.
Oyun; gücünü, yeteneklerini, becerilerini sınadığı, geliştirdiği bir alandır. Oyun çocuğun duygularını ve kafasının içindekileri dışlaştırdığı bir alandır. Örneğin çocuk evde aile arasında kavgalar veya şiddet yaşanıyorsa, terapi sırasındaki veya evdeki oyunlarında da bebeklerine veya oyuncaklarına şiddet uygular, evdeki şiddet içeren diyalogları oyunlar sırasında dile getirdiği görülebilir. Hatta bebeğini döven, bıçaklayan, saçlarını çeken veya kesen çocukların aile ortamlarında şiddet olabileceği bilinir. 
 Resim Çizme ve Resim Üzerinde Konuşma: Çocuklar elleri kalem tutabildiği andan itibaren bir şeyler çizmeye bayılırlar. Bir ufak çizgi çizen çocuk bu çizgisine bakarak sayfalar dolusu olaylar anlatabilmektedir. Resim de çocuk için bir nevi oyundur. Çocuk çizerken mutlu olur, rahatlar. Çocuklar yaptıkları resimlerle duygularını, korkularını, endişelerini, yani sonuç olarak iç dünyalarını  anlatırlar.
Çocuğun değerlendirmesinde kullanılan
Psikolojik Testler: Daha derinlemesine bir inceleme gerektiğinde psikolojik testler kullanılır. Örneğin çocuklar için hazırlanmış olan bir testte Hayvan resimli kartlar gösterilir. Bu kartın üzerinde ne olup bittiğini anlatması ve bu kartta gördüğü resimle ilgili bir öykü anlatması istenir. Bir başka testte ise başlanmış cümleleri tamamlaması istenir. Ya da oyuncaklarla serbest oyun oynayışı gözlenir. Bu testler çocuğun kendisini ve yakın çevresini algılayışını gösterecektir.

Yazarın Diğer Yazıları