Putin: ABD'ye füze savunma sistemi üzerinde çalışmayı teklif etmiştik

Putin: ABD'ye füze savunma sistemi üzerinde çalışmayı teklif etmiştik
ABD'li yönetmen Oliver Stone'a konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın Washington'a Anti Balistik Füze anlaşmasından çekilmesinden önce bir füze savunma sistemi üzerinde birlikte çalışmayı teklif ettiğini söyledi.

'The Putin Interviews' (Putin Röportajları) belgesel filmi için OliverStone'a konuşan Putin, dönemin ABD Başkanı George W. Bush'a füze savunma sistemi üzerine birlikte çalışmayı teklif ettiğini, bunun faydalı olacağını anlatmaya çalıştığını söyledi. 

Putin, "Dönemin başkanı George W. Bush'u ikna etmeye, ona bunun faydasız olmadığını göstermeye, ABD'nin Avrupa'daki füze kalkanının bizim için bir tehdit olduğunu anlatmaya çalıştık." dedi. 

'ANCAK TEKLİFİMİZİ REDDETTİLER'

Putin, şöyle devam etti: "Savunma bakanlığı düzeyindeki ABD'li partnerlerimiz, endişelerimizi anladıklarını söylediler. Biz de onlara bir füze savunma sistemi üzerinde birlikte çalışmayı teklif ettik. Yani ABD, Avrupa ve Rusya… Ancak nihayetinde malesef teklifimizi reddettiler."

'İRAN BAHANESİ'

Rusya'nın neredeyse her tarafının ABD'nin füze savunma sistemleriyle çevrili olduğunu vurgulayan Putin, Washington'ın 'İran tehdidi' bahanesiyle 2002 yılında Anti Balistik Füze anlaşmasından da çekildiğini hatırlattı.

'İRAN İLE ARTIK SORUN YOK ANCAK AVRUPA'DAKİ FÜZE SAVUNMA PROGRAMI DEVAM EDİYOR'

Putin "Artık İran'la bir sorun yok, nükleer anlaşma imzalandı. İran tüm nükleer programını terk etti. ABD de bunu onayladı ve anlaşma imzaladı. Ancak Avrupa'daki füze savunma programı devam ediyor. Bu kime karşı yapılıyor? Bu durum bizi kesinlikle bir şekilde karşılık vermeye teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler