Putin açıkladı: IŞİD'in yeni hedefi...

Putin açıkladı: IŞİD'in yeni hedefi...
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, IŞİD militanlarının Rusya'nın güney bölgelerini ve Orta Asya'yı istikrarsızlaştırmak için yeni planlar hazırladığını söyledi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde konuşan Putin, IŞİD'in Rusya'nın güneyindeki ve Orta Asya'daki yeni istikrarsızlaştırma planlarına dikkat çekti. 

Rusya Devlet Başkanı, ŞİÖ ülkelerinin istihbarat kurumları arasındaki koordinasyonu güçlendirme çağrısı yaptı.

Putin, "Afganistan'da konuşlu teröristlerin suç eylemlerini ülkelerimize yayma girişimlerinden endişe duymamamız imkansız. IŞİD hücreleri, ŞİÖ ülkelerinde de faaliyet gösteriyor. St. Petersburg'da düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturma, bu gerçeği ortaya koydu" diye konuştu.

"ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ'NÜN NÜFUZU ARTACAK" 

Putin, konuşmasında Hindistan ve Pakistan'ın üyelik süreci kapsamında ŞİÖ'nün genişleme faaliyetlerine ilişkin görüşlerini de paylaştı.

Genişlemenin, ŞİÖ'nün siyasi, ekonomik ve insani alanlardaki ağırlığını ve nüfuzunu artıracağını belirten Rusya lideri, "ŞİÖ için, hem bölgemizdeki hem de uluslararası alandaki süreçlere daha aktif şekilde nüfuz etme imkanı doğuyor" dedi.

Hindistan ve Pakistan'ın ŞİÖ'ye üyelik sürecinin 2015 yılında Rusya'nın Ufa kentindeki zirvede başladığını anımsatan Putin, iki ülkenin geçen sürede tüm koşulları yerine getirdiğini ve gerekli tüm prosedürleri tamamlandığını kaydetti.

Putin, "Şimdiki görevimiz, yeni partnerlerimize ŞİÖ kapsamındaki kapsamlı çalışmalara dahil olmaları konularında yardımcı olmak" diye ekledi.

"ŞİÖ-AFGANİSTAN TEMAS GRUBU FAALİYETLERİNE YENİDEN BAŞLASIN"

Putin, ŞİÖ-Afganistan Temas Grubu'nun faaliyetlerine yeniden başlamasını da önerdi.

ŞİÖ'nün Afganistan konusunda daha aktif bir çalışma yürütebileceğini ifade eden Putin, 2009 yılında faaliyetleri askıya alınan ŞİÖ-Afganistan Temas Grubu'nun yeniden aktif hale getirilmesini önerdi.

Afganistan'daki durumun bölgesel istikrarın sağlanması bakımından kritik öneme sahip olduğunu savunan Putin, "Afganistan krizini askeri yollardan çözmenin imkansız olduğu aşikar. Rusya, ŞİÖ'deki tüm partnerleri gibi, bu ülkedeki krizin Afgan halkı arasında varılacak anlaşmalarla siyasi yoldan çözülmesi taraftarı" ifadelerini kullandı

İlgili Haberler