Putin, Asya için satranç oynuyor

Putin, Asya için satranç oynuyor
ABD ve AB’nin aldığı yeni yaptırım kararlarından sonra iş adamlarından Asya pazarlarına yönelmelerini isteyen Putin, “Yerli üreticilerin imkânlarının genişletilmesi için hukuki önlem alıp, farklı ülkelerle ekonomik ilişkileri artıracağız” dedi.

Putin, “Asya” kartını oynuyor

Rusya Devlet Başkanı, Kremlin’de önde gelen Rus dolar milyarderleriyle yıl sonu durum değerlendirmesi yaptı. Toplantının katılımcılarından biri, Putin’in, Rusya’nın en zengin isimlerine “Türkiye ile ilişkilerinizi kesin” demediğini söyledi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve AB’nin yaptırım politikalarından vazgeçmemesi üzerine Rus işadamlarından Asya coğrafyasındaki uluslararası oluşumlarla işbirliği konusunda öneri sunmalarını istedi. Putin, ABD ve AB’nin aldığı yeni yaptırım kararlarının ardından Kremlin’de Rusya’nın önde gelen şirketlerinin üst düzey  yöneticileriyle bir araya geldi. Batı’nın yaptırım politikasına tepkisini ifade eden Putin, dış kısıtlamalara verecekleri yanıtın ülkedeki yatırım özgürlüklerini genişletmek olacağını söyledi. Rus lider, “Daha önce birçok kez ifade ettik. Dış kısıtlamalara yanıtımız, yatırım özgürlüklerinin genişletilmesi, dürüstçe çalış ve kendi işini yapanların varlıklarını ve haklarını korumak olacak. Yerli üreticilerin imkânlarının genişletilmesi için hukuki önlemler alacağız ve farklı ülkelerle ekonomik ilişkileri artıracağız” dedi.


AB ve ABD yaptırımları 
Putin, toplantıda Rus işadamlarından dış ticaretin vektörünü değiştirecek bir talepte bulundu. Putin, işadamlarından Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne (ASEAN) üye ülkeler ile muhtemel işbirliğine yönelik öneri hazırlamalarını istedi. Asya pazarının önemine değinen Rus lider, “Burası devasa bir pazar. Sizlerden bu bölgedeki ülkelerle işbirliğine yönelik öneriler hazırlamanızı talep ediyorum” dedi.ABD, geçtiğimiz günlerde Ukrayna’daki kriz gerekçesiyle Rusya’ya yaptırımları genişlettiğini açıklamıştı. ABD Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dört ayrı yaptırım listesine onlarca isim ve kurumun eklendiği ifade edilmişti. Listede, aralarında Rus işadamları Gennadiy Timçenko, Arkadiy ve Boris Rotenberg kardeşler ile ilişkileri olduğu düşünülen vatandaşların ve şirketlerin yer aldığı kaydedilmişti. AB ise pazartesi günü yaptığı açıklamayla, Rusya’ya Ukrayna krizi nedeniyle uyguladığı ekonomik yaptırımları 6 aylığına, 31 Temmuz 2016’ya kadar uzatıldığını duyurmuştu.


“Türkiye’den kopun demedi”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkenin önde gelen işadamları ile görüşmesinde Türkiye konusunu başlıca  ele aldığı iddia edildi. Putin, Rus iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle yaptığı yıllık görüşmesinde Türkiye ve Ukrayna konusunu da görüştü. Rus RBK ajansına konuşan bir katılımcı işadamı, “Toplantının basına kapalı kısmında Ukrayna ve Türkiye konusu, durumun siyasi zorluğu masaya yatırıldı. Putin, Rusya-Türkiye karşılıklı ilişkilerine özel olarak değindi. Türk işadamlarıyla bağlantıların koparılması yönünde tavsiye ve talimat da yapılmadı. Putin sadece konuyla ilgili Rusya’nın tutumunu anlattı” dedi. Kremlin Sarayı’nda yapılan toplantıda ülkenin önde gelen 50 Rus işadamı katılmıştı. Kremlin Sarayı’nda yuvarlak masa etrafında toplanan oligarklar arasında Gazprom şirketinden Aleksey Miller, Sberbenk bankasından German Gref, Rosneft Başkanı İgor Seçin, Alfabank patronu Peter Aven, Renova Başkanı Viktor Vekselberg, Nafta Moskva petrol şirketi patronu Süleyman Kerimov, Oleg Deribaska ve daha birçok isim yer aldı.