Putin, Batı’yı köşeye sıkıştırdı

Putin, Batı’yı köşeye sıkıştırdı
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna krizinden dolayı Batı’nın yaptırımlarına karşı geçtiği ambargo ataklarıyla AB ve ABD’yi bin pişman etti.

Rusya’dan Batı’nın yaptırım uygulamasına karşılık tarım ürünleri ithalatına 1 yıl ambargo getirmesinin ardından. şimdi de  otomobil alımlarını durdurmaya hazırlanıyor. Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına Rusya gıda ürünlerine ithalat yasağı getirerek karşılık verdi. Vedomosti Gazetesi’nin haberine göre ek yaptırımların uygulanması durumunda Moskova, otomobil ithalatına yasak getirmeyi planlıyor.Gazetenin hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, binek otomobilin yüzde 27’si, kamyon ve ağır araçların yüzde 46’sı ve otobüsün de yüzde 13’ü dışarıdan ithal ediliyor.Otomobil ambargosuna Rusya’da üretim yapan markalar dahil edilmeyecek. Ford, Volkswagen, Ford Renault, Toyota ve Hyundai’in Rusya’da fabrikaları bulunuyor. Yeni ambargo ile ilgili hazırlık Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ofisine gönderildi. Ancak yeni yaptırımların gündeme gelmesi durumunda Rusya da otomobil ithalatına yasak getirilmesi ile ilgili kartını kullanacak.

AB’den  önlem
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya’ya yönelik ekonomik içerikli yaptırımlara karşı bu ülkenin devreye soktuğu “gıda ambargosu” uygulamasının ilgili sektörleri olumsuz etkilememesi amacıyla çabuk çürüyen bazı meyve ve sebzeler için kasım sonuna kadar 125 milyon euroluk kaynağı devreye sokma kararı aldı. AB Komisyonu’nun Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Dacian Cioloş’un sözcüsü Roger Waite, bu kaynağın domates, havuç, beyaz lahana, biber, karnabahar, salatalık, turşuluk salatalık, elma, mantar, armut, üzüm, kırmızı meyveler ve kivi için kullanılacağını söyledi.

Aday ülkelere uyarı
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, AB’nin, aday ülkelerin, Rusya’nın uyguladığı ticari yaptırımlardan kaynaklanan fırsatları kendi lehlerine kullanmaktan kaçınmaları çağrısının, kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını belirtti. Yetkin, yazılı açıklamasında, AB’den aday ülkelere yapılan Rusya çağrısını değerlendirdi.
AB’nin, Türkiye ile ilişkilerinde üyeliği dışlayıcı her türlü tavrı takındığına dikkati çeken Yetkin, “AB, ülkemizin kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesi durumunda hemen Türkiye’nin ’aday ülke’olduğunu hatırlamakta ve bu durumu adeta ülkemizi tehdit etmek amacıyla kullanmaktadır” ifadesini kullandı.