Putin: En güvenli güzergâh Türkiye

Putin: En güvenli  güzergâh Türkiye
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların iki yıl daha devam edeceğini söyledi.

Putin acı gerçeği açıkladı: Kriz iki yıl daha sürebilir

Putin’in açıklamalarından sonra; 1 Dolar, ruble karşısında 2 puan artışla 63 ruble seviyelerine yükseldi. Putin, Kremlin’de düzenlediği yıllık basın toplantısında “Güney Akım” yerine inşa edilecek “Türk Akımı” boru hattı konusuna da değinerek “Türkiye’den geçirilecek boru hattından daha garantilisi, daha güvenilir güzergâh yok” dedi.
‘2 yıl kriz var’
Rusya’da krizin hep devam edeceğini kimsenin söyleyemeyeceğini vurgulayan Rus lider, “Her şeyi hesaplamak mümkün değil. Bir anda düzelmeye de başlayabilir. Merkez Bankası ve hükümet doğru adımlar atıyor. Fakat bazı konularda daha hızlı hareket edilebilir. Bu durumdan tamamen olumlu çıkacağız. İki yıl bu kriz devam edecek, ancak dünya ekonomisi büyüyor. Büyümekten başka şansımız yok.” dedi.
‘Hep aklımızdaydı’
Resmi İTAR-TASS ajansı muhabirinin “Güney Akım” projesinden vazgeçerek Türkiye’ye yönelmemiz bizi Ankara’dan bağımlı hale getiriyor mu? sorusuna cevap veren Rus lideri Putin, “Dünyada her şey birbirine bağlı. Güney istikametinde doğalgaz boru hattı inşa etmek bizim yıllar önce planımızda bulunan bir konuydu. Türkiye, bizim en güvenilir partnerlerimizden biri. Aramızda ilk önce bildiğiniz gibi ” Mavi Akım “doğalgaz boru hattı inşa  edilmişti. Şimdi o hat başarıyla işletiliyor. Geçenlerde “Güney Akım” konusunda pürüzler çıktığında Türkiye gelişen ekonomi olarak bizden daha fazla gaz talebinde bulundu. Biz Ankara’dan gelen bu talebe olumlu yanıt vererek yeni boru hattı projesini Türkiye istikametine çevirme kararı aldık. İyi de yaptık. İlk başta Türkiye ihtiyaç duyduğu ek gazı bizden almış olacak. Türkiye üzerinden geçecek boru hattı, Yunanistan sınırına ulaştığında ne olacağını bana sormayın” dedi.
Dolara yeni fren
Petrolde yaşanan düşüşten 100 milyar dolar kayıpta olan Rus ekonomisi, sürpriz bir müdahale ile rubledeki düşüşü frenledi. Rusya Maliye Bakanlığı, doların yükselişini engellemek için 7 milyar dolar civarında döviz stoğunu piyasaya sürdü.