Putin: Kırım toprağımızdır!

Putin: Kırım toprağımızdır!
Referandumun yasal olduğu ileri sürülerek Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yeni federal bölgeler oluşturulması için anlaşması imzalandı

Putin: Kırım toprağımızdır!

Kremlin Sarayı'nda, Parlamento'nun alt ve üst kanadı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Kırım Meclisi yöneticilerine seslenen Rusya lideri Vladimir Putin, referandumun Kırım halkının özgür iradesiyle gerçekleştirildiğini belirterek, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmak istediğini ve bu teklifin değerlendirildiğini söyledi. Putin, Rus parlamentosunda yaptığı tarihi konuşmada, "Kırım, tarihi Rus toprağıdır" dedi. "Kırım referandumu demokratik ve yasaldır" diye devam eden Putin, Kırım'ın Rusya'nın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi.  Putin, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya bağlanmaya karar verdiği referandumun demokratik ve uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi. Putin, "Kırım, BM'nin şartlarına uygun bir şekilde bağımsızlığını ilan etti. Ukrayna da bu hakkını kullanmış ve SSCB'den çıkmıştı. Şimdi bunu Kırımlıların yapmasını neden istemiyorlar. Burası stratejik bir bölge ve sadece Rusya'nın sürdürülebilir egemenliği altında kalabilir" dedi.

"Kırım konusunun hepimiz için tarihi bir önemi var" diyen Putin, "Pek çok Rus askeri, Kırım ve Rusya'nın ortak tarihinde rol almıştır. Sivastopol limanı Rusya'nın Karadeniz'deki donanmasına uzun seneler ev sahipliği yapmıştır. Kırım, Rusya'ya çok benzeyen bir bölgedir ve Rusya'dan ayrı değildir. Huruşçev Kırım'ı, Ukrayna'ya yasalara aykırı bir şekilde verdi" şeklinde konuştu.

Üç dil vurgusu

Referandumun Kırım'ın tercihini ortaya koyduğunu belirten Putin, "Kırım halkına destek çıkmak durumundayız. Bundan sonraki süreçte de Kırım da üç dil olacaktır, Rusca, Tatarca ve Ukraynaca" dedi. Putin, Ukrayna'da yaşayan Rus kökenlileri de korumaya devam edeceklerini belirterek, "Onlar demokratik bir ülkede yaşamayı hak ediyorlar" dedi.

Moskova'nın G-8 üyeliği askıya alındı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius G-8 üyesi yedi ülkenin Rusya'nın katılımını askıya aldıkları kararını açıkladı. En zengin ülkelerin oluşturduğu G-8'in yedi üyesinin aldığı karar, Rusya'nın Kırım'ı istilası nedeniyle alındı. Rusya'nın haziranda Soçi'de ev sahipliğini yapmasının planlandığı zirve hazırlıklarını 7 ülke daha önce aldıkları kararla rafa kaldırmıştı. Ama ABD ve Batı'nın yaptırımları Moskova'da ciddiye alınmadı. Özellikle ABD Başkanı Barack Obama, Moskova'ya uygulamaya karar verdiği yaptırımlar yüzünden Rusya'da alay konusu oldu. Ruslar Obama'ya "Maskara" adını taktı. ABD ve Avrupa Birliği söz konusu oylamayı yasa dışı ilan etmiş ve yaptırım uygulama kararı almıştı. Yaptırımlar Rusya ve Ukrayna'dan 21 yetkiliyi kapsamına alıyor. Nitekim Times gazetesi Kırım referandumu nedeniyle Batılı ülkelerin aldığı yaptırım kararının Rusya'yı etkilemediğini yazdı. Gazeteye göre, ticari yaptırımlar Avrupa'yı olumsuz etkileyebilir. ABD de yedi üst düzey Rus hükümet yetkilisi ve milletvekiliyle Kırım'daki ayrılıkçı liderlere mali ambargolar koydu. Ambargonun gerekçesi demokratik süreç ve Ukrayna'daki kurumların altını oyma diye açıklandı.

Bağımsızlık umutları dirildi

Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılma kararı alması, dünyanın çeşitli ülkelerinde bağımsızlık planı yapan bölgeleri de yeniden gündeme getirdi: Bu bölgeler şöyle sıralanıyor: * Katalonya: İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi, 9 Kasım'da bağımsızlık referandumu düzenlemeyi planlıyor. İspanyol hükümetinin Katalonya'nın bağımsızlık ilanının kabul edilemez ve yasa dışı olacağını öne sürerken, Katalan yönetimi, tek taraflı bağımsızlık ilanının da masada olduğunu belirtiyor. * Quebec: Kanada'nın Fransızca konuşulan eyaleti Quebec, 7 Nisan'da seçimlere gitmeye hazırlanıyor. Anketler bölgenin bağımsızlığını savunan ayrılıçıkların tek başlarına hükümeti kurmalarına yetecek desteği alabileceğini gösteriyor. Ayrılıkçılar hükümet kurarsa, bağımsızlık referandumuna gitme kararı alınabilir. * İskoçya: İskoçya'da 18 Eylül'de düzenlenecek bağımsızlık referandumu, Londra'da endişeye neden oluyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, şu ana kadar defalarca İskoçlara Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmaları çağrısında bulundu. * Venedik: Bin yıldan uzun süre bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüren Venedik, 1866'da İtalya'ya bağlanmasından 148 yıl sonra yeniden bağımsızlık peşinde. Venedik'in başkenti olduğu Veneto bölgesinde pazar günü internet üzerinden başlatılan bağımsızlık referandumu 21 Mart'a kadar sürecek. Bölge halkının yüzde 64'ü bağımsız bir devlet olmaya destek veriyor.