Putin: Ticari kısıtlamaları kaldırıyoruz

Putin: Ticari kısıtlamaları kaldırıyoruz
Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, ticari kısıtlamaların kaldırılacağını söyledi.

Putin’in açıklamasından satır başları:

Ticaretimizdeki düşüşü durdurduk. Türkiye ile normalleşme süreci tamamlandı. Türk Akım ve Akkuyu’da nükleer santraller konusunu ele aldık.

Ortadoğu ve Suriye sorununu görüştük. Suriye’de çözüm sadece diplomatik yolla olacak.

Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları

Kıymetli dostum, saygıdeğer bakanlar sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Son 2 ay içerisinde Rusya Federasyonu’na 2. ziyaretimi gerçekleştiriyorum. Gösterdikleri misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Münasebetlerimizin çok daha ileri taşınması konusunda iki tarafta da güçlü bir irade bulunuyor. Ekonomik ve ticari konular olmak üzere atılması gereken adımlar için istişare yaptık. Bugünkü görüşmemizde aldığımız kararları tekrar gözden geçirme fırsatımız oldu. Ekonomi kurmaylarımız sık sık bir araya geliyor. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde bu çalışmaların neticelerini göreceğiz.

Sayın Putin ile Suriye’deki kriz başta olmak üzere bölgesel sorunları da ele alma fırsatı bulduk. Çok sevdiğimiz Rus atasözü var. Kimin neresi ağrıyorsa onunla ilgili konuşur. Suriye 6 yıldır kanayan bir yara. Diğer ülkelerde çocuklar neşe içerisinde oynarken, Suriyeli çocukların her gün ölümle burun buruna gelmeleri çok acıdır. Aynı kumaştan kesilmiş iki ülkeyiz. Çocukların, kadınların, yaşlıların kimyasal silahlarla katledilmesine gözlerimizi nasıl kapatabiliriz? Bu acılar sürdükçe görüşmeye devam edeceğiz. Dostum Putin de bu duruma son vermeyi ciddi şekilde istiyor.

Ateşkeste kendisinin emeği olacağına inanıyorum ve inanacağım. Garantörler olarak yükümlülükleri yerine getirme konusunda son derece hassas hareket etmeliyiz. Astana görüşmeleri ateşkesin tahkim edilmesi hedefine ulaşmaya çalışıyoruz. Bazı çevreler tüm enerjilerini, süreci sabote etmek için uğraşıyor. Han Şeyhun’daki kimyasal saldırı kimsenin yanına kar kalamaz, kalmamalı. Saldırının sorumlularının cezalandırılması gerektiğine hemfikiriz.

Bizler bugüne kadar terör örgütleri arasında ayrım yapmadık, yapmıyoruz. Bunların tamamı kan, kaos ve gözyaşından beslenen vampirler.

SORU-CEVAP

(Suriye krizi konusunda güvenli bölge oluşturulacak mı?)

ERDOĞAN: Yeni bir açılım bu. Başından itibaren her yerde güvenli bölge ifadesini kullandım bugün de kullanacağım kullanıyorum. Bir de çatışmasızlık konusu var. Bu da İdlib’de ilan edildi. İdlib’de zaman zaman ciddi sıkıntılar oluyor. Orada yeşil bir hatla çatışmasızlık hattı ilan edildi. Umarım bu çizgi korunmaya devam ederiz.

PUTİN: Suriye krizi ancak ve ancak siyasi şekilde çözülebilir. Ateşkes ilan edilmeli. Rusya, Türkiye, İran bu formülün oluşmasında en etkili ülkelerdir. ABD Başkanı’nın açıklamalarından birinde de çatışmasızlık ifadesi kullanıldı, anladığım kadarıyla Trump da bu fikri benimsiyor. Rusya, Şam ve Tahran ile ortak görüşme yaptı. Hepimizin ortak düşüncesi kanlı çatışmanın durdurularak Astana’da konuşularak nihai kararın verilmesi gerekiyor. Eninde sonunda kendi ülkelerinin kendileri karar verecek.

SORU-CEVAP

(Suriye krizi konusunda güvenli bölge oluşturulacak mı?)

ERDOĞAN: Yeni bir açılım bu. Başından itibaren her yerde güvenli bölge ifadesini kullandım bugün de kullanacağım kullanıyorum. Bir de çatışmasızlık konusu var. Bu da İdlib’de ilan edildi. İdlib’de zaman zaman ciddi sıkıntılar oluyor. Orada yeşil bir hatla çatışmasızlık hattı ilan edildi. Umarım bu çizgi korunmaya devam ederiz.

PUTİN: Suriye krizi ancak ve ancak siyasi şekilde çözülebilir. Ateşkes ilan edilmeli. Rusya, Türkiye, İran bu formülün oluşmasında en etkili ülkelerdir. ABD Başkanı’nın açıklamalarından birinde de çatışmasızlık ifadesi kullanıldı, anladığım kadarıyla Trump da bu fikri benimsiyor. Rus Şam ve Tahran ile ortak görüşme yaptı. Hepimizin ortak düşüncesi kanlı çatışmanın durdurularak Astana’da konuşularak nihai kararın verilmesi gerekiyor. Eninde sonunda kendi ülkelerinin kendileri karar verecek.

(Ticari ekonomik ilişkeler ne zaman normalleşecek?)

PUTİN: Bugün ekonomik kısıtlamaların kalktığını söyleyebiliriz. Bazı hassas konular vardır. Yaptırımlara tabii olan tek ürün değil (domates) başka ürünler de var. Tekstil, inşaat gibi… Biz de toplantımızda bu kısıtlamaların kaldırılacağı konusunda mutabık kaldı. Trajik olaylardan sonra hayat zaten yerinde durmadı. Elbette bizim pazarımızı Türk domateslerini sonsuza kadar kapatmayacağız.

ERDOĞAN: Sayın Putin hepsini söyledi ve bugün domates tüm konularda mutabık kaldık. Türk domatesinin Rus pazarında olmasını isteriz. Fakat şu anda bir geçiş süreci var belki ara formüllerle bu süreci hallederiz. Arkadaşlarımız iyi bir çalışma yaptılar. Yeni bir süreç başlıyor hayırlı olsun.

İlgili Haberler