Putin’den sert uyarı

Putin’den sert uyarı
Washington yönetimine ateş püsküren Rusya Devlet Başkanı, “Ortaklarınızla militanları finanse edip, silah sağladınız, insanları parayla savaşa teşvik ettiniz” dedi.

Putin’den sert uyarı

“Militanlar parayı ve silahı nerden buldu? Nasıl oldu da IŞİD neredeyse en güçlü askeri gruba dönüştü?” diye soran Putin, “Ortaklarımızın tekrar aynı tuzağa düşmesine, aynı hataları yapmasına şaşırmayacağım” ifadelerini kullandı.


Putin, ABD ve adını vermeden aralarında Türkiye’nin de bulunduğu müttefiklerinin militanlara silah ve para verdiğini ifade etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’yi savaşı finanse etmek ve silah sağlamakla itham etti. Putin, “Suriye’de, eski zamanlarda olduğu gibi, ABD ve müttefikleri militanları doğrudan finanse etti ve silah sağladı. Saflarına çeşitli ülkelerden paralı savaşçıların katılmasını teşvik etti. Militanlar parayı, silahı, askeri uzmanları nerden buldu? Nasıl oldu da IŞİD en güçlü, neredeyse askeri gruba dönüştü?” dedi. Putin, “Ortaklarımızın aynı tuzağa düşmesine şaşırmayacağım. Zamanında Sovyet Birliği’ne karşı mücadele için Afganistan’da deneyim kazanan İslamcı aşırılık hareketlerine sponsorluk etmişlerdi. Bu hareketlerden Taliban ve El-Kaide doğdu” dedi. Putin, “Bazen muadillerimizin ve arkadaşlarımızın sürekli kendi politikalarının sonuçlarıyla boğuştuğu izlenimi oluşuyor. Tüm var güçlerini, yarattıkları riskleri yok etmek için kullanıyorlar. Bunun için gitgide yükselen bir bedel ödüyorlar” yorumunda bulundu. Putin, “Batı, teröristlerin Rusya ve Orta Asya’ya girmesine göz yumdu. Bilgi ve finans desteğinde bulundu. Bunu unutmadık” dedi. Putin, şöyle devam etti: “Soğuk Savaş bitti. Ancak barış mevcut veya yeni kurallara ilişkin anlaşılır ve şeffaf anlaşmalarla sonuçlanmadı.  ABD, kendini Soğuk Savaş galibi ilan ederek dünyayı kendine uygun şekillendirmek istiyor. Ancak uluslararası ilişkilerde kırdıkları pot bini aştı. Birdenbire zengin olan görmemişler gibi hareket ediyorlar.”

SSCB’nin alternatifi
ABD’nin tek kutuplu dünyanın üstesinden gelemediğini ve şimdi de iki kutuplu sistemin benzerini oluşturmaya çalıştığını belirten Rusya lideri, “Amerikan propagandasında başlıca rakip olarak SSCB’nin yerini kimin alacağı önemli değil. Nükleer teknoloji için can atan İran mı, dünyanın bir numaralı ekonomisi Çin mi, nükleer dev Rusya mı, önemli değil” şeklinde konuştu.

 

İranlı komutan da eleştirdi

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Besic (gönüllü) milis güçlerinin komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Nagdi, Türkiye’nin Ayn el Arap da terörist grupları desteklediğini iddia etti.
Nagdi, Senendec kentinde düzenlenen Kudüs’e doğru adlı tatbikatta yaptığı konuşmada Türkiye’nin Ayn el Arap’a destek yollarını kapattığını savundu. Ülkesindeki bazı kişilerin savaşmak için Gazze, Batı Şeria ve Ayn el Arap’a gitmek istediğini söyleyen İranlı komutan, bölgenin savaşçıya değil yardım malzemesine ihtiyacı olduğunu söyledi. Tuğgeneral Nagdi, “Maalesef Müslümanlara yardım etmeleri beklenen ülkeler Siyonistlerin safında yer alarak bunu önlemekteler” dedi. Mısır’ın Gazze’ye, Ürdün’ün Batı Şeria’ya yönelik yardımları engellediğini ileri süren İranlı komutan, Türkiye’nin de Ayn el Arap’a yardım yapılmasını önlediğini öne sürdü.

Obama zayıf
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin baş danışmanı Ali Yunesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın ABD’nin en zayıf başkanı olduğunu söyledi. Yunesi, Obama’nın birçok mağlubiyet aldığını belirterek “Obama, ABD’nin en zayıf başkanıdır. Obama, birçok küçük düşürücü mağlubiyet aldı. Onun yönetiminde İslami uyanış gerçekleşti. ABD, Obama döneminde en büyük mağlubiyetlere tanıklık etti. Terörizm büyüdü ve ABD, Obama yönetimi altında büyük mağlubiyetler yaşadı. Bu yüzden onlar İran ile uzlaşmak istiyor” dedi.