Putin’den tarihi açıklama: Kandırıldık

Putin’den tarihi açıklama: Kandırıldık
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun üç temel taleplerini uygun bir biçimde dikkate almadığını ifade ederken “Bir şey söylediler, farklı bir şey yaptılar. Bizde halk arasında dendiği gibi, atlatıldık, basitçe kandırıldık” dedi.

ABD ve NATO tarafından ağır eleştirilere maruz kalan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önemli konuğu vardı. Hem AB hem de NATO üyesi Macaristan Başbakanı Viktor Orban Putin’e destek ve moral verdi.

5 saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına geçen Putin ve Orban, gündeme dair soruları yanıtladı.

“RUSYA’NIN TEMEL TALEPLERİ BATI TARAFINDAN GÖRMEZDEN GELİNDİ”
Rusya''nın, ABD ve NATO''ya sunduğu güvenlik garantilerinin yer aldığı anlaşma taslağına verilen yazılı yanıtlara değinen Putin, yanıtların kendilerini tatmin etmediğini işaret etti.

26 Ocak’ta ABD ve NATO’dan gelen yazılı yanıtları dikkatle incelediklerini belirten Putin, Rusya’nın güvenlik garantileri konusundaki temel talepleri Batı tarafından görmezden gelindiğini ve zor da olsa bir karar alacaklarını söyledi.

Putin, ‘’NATO’nun genişlemesinin önlenmesi, Rus sınırları yakınlarına saldırı silahı sistemlerinin yerleştirilmemesi ve bloğun Avrupa’daki askeri altyapısının 1997’deki durumuna geri döndürülmesiyle ilgili üç temel talebimizin uygun bir biçimde dikkate alındığını görmedik. Bir şey söylediler, farklı bir şey yaptılar. Bizde halk arasında dendiği gibi, atlatıldık, basitçe kandırıldık” dedi.

DİYALOG ÇAĞRISI
Moskova’nın Ukrayna üzerinden yükselen gerilimi hafifletmek için Batı ile hala daha fazla müzakereye açık olduğunu da sözlerine ekleyen Putin, Rusya’nın güvenlik endişeleri de dahil olmak üzere tüm tarafların çıkarları dikkate alınırsa gerilimin düşürülmesine yönelik müzakerenin mümkün olduğunu dile getirdi.

UKRAYNA’NIN NATO’YA ALINMA İHTİMALİ
Putin, “Ukrayna’nın NATO üyesi olduğunu ve bu askeri operasyonları başlattığını düşünün. O zaman NATO bloğuyla savaşa girmemiz mi gerekiyor? Bunu düşünen var mı? Görünüşe göre hayır” dedi.

“AVRUPA’DA RUSYA İLE ÇATIŞMAYA GİRMEK İSTEYEN TEK BİR LİDER YOK”
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise Batılı ülkeler ile Rusya arasında yaşanan gerilime değinerek, “Avrupa Birliği''nde Rusya ile çatışmaya girmek isteyen tek bir lider bile yok. Batı ve Rusya arasındaki gerilimi azaltmak için tüm diplomatik araçların kullanılması önemlidir’’ dedi.

İlgili Haberler