Râbia... Çevir kazı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "İhvân'ı destekleyecek siyasetten Adalet ve Kalkınma Partisi uzak durmalı." dedi ve şöyle devam etti:

"Aynı şekilde rabia simgesinden de vazgeçmeli. Çünkü Mısır, Suudî Arabistan ve BAE Müslüman Kardeşler'i terör örgütü olarak görüyor. Ne yerli ne millî. Terör örgütünün 4 parmağını getirdiniz, simge yaptınız, akıl alacak şey değil."

K. Kılıçdaroğlu, bu sözleri Ak Parti Genel Başkanı R. T. Erdoğan'a söyledi.

"Cumhurbaşkanı" sıfatını da taşıyan R. T. Erdoğan'ın cevabı çok sert oldu:

"Burada ismini anmaktan dahi edep ediyorum. Türkiye'de muhalefet partisinin başındaki zat benim bu işaretimi [Rabia] çok kıskanmış. Herhâlde çok da hoşuna gitmiş. Bir terör örgütünün işaretini kullanıyor diyor. İçini söyle içini... Bu işaretin içinde ne var? Bu işaretin içinde tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet var. Acaba beyefendi sen bu ülkede tek millet değil de çok millet mi istiyorsun ondan mı rahatsız oldun?"

Daha önce de izah ettik. Adı üstünde "râbia"... Dört yani... Arapça bir kelime. Neden "dört" değil de "râbia" deniyor?

Özelliği bu adda... "Râbia" dersen kelime anlam kazanıyor.

Mısır'la aramız şeker renk... General Abdülfettâh es-Sisî, İhvânü'l-Müslümîn (Müslüman Kardeşler)'in desteğiyle iktidara gelen seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursî'yi, Temmuz 2013'te kanlı darbeyle devirdi. (Mursî, yüzde 51,73 oy almıştı. Seçime katılma oranı ise yüzde 51,8'di). R. T. Erdoğan, bu yıkımı hiç kabullenemedi. Adı üstünde darbe!... Kabullenilecek gibi değil. Ama onun asıl kabullenmemesi İhvânü'l-Müslümîn'e vurulan darbeden dolayı... Suudîler, Körfez ülkeleri ABD, Avrupa ülkeleri darbeci Es-Sisî'den yana tavır koydular.

İhvânü'l-Müslümîn, Râbiatü'l Adeviye ve Nahda meydanlarında darbeyi günlerce protesto ettiler. Dört parmak işareti burada doğdu. Birincisi meydanın adından, ikincisi Prof. Dr. Mursî'nin Mısır'ın dördüncü cumhurbaşkanı olmasından. (İlk üçü asker: Cemal Abdünnasır, Enver Sedad, Hüsnü Mübarek).

R.T. Erdoğan, İhvânü'l-Müslümîn'e desteğinden dolayı, Mısır'dan "râbia"yı ithal etti ve meydanlarda dört parmak işareti yapmaya başladı. "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" ifadeleri sonradan çıktı. Baktı ithal işaret rahatsız edici... İhvânü'l-Müslümîn'le de eş görünmek istemiyor... Çevir kazı yanmasın, dedi, "râbia"yı dört "tek"in işareti olarak gösterdi ve bunu Ak Parti'nin tüzüğüne de geçirtti.

Ak Partililer! Kim ne derse desin bu "rabia" işaretidir. Adını değiştirmeniz lâzım. Meselâ "dört tek" denebilir. Ama tatsız tuzsuz bir adlandırma.

Üstelik "dört tek" de havada kalıyor. Bir ad konması lâzım. "Tek"lerin başına Anayasa'ya göre de, vicdana göre de, asabiyete göre de "Türk" gelmesi lâzım ama sizin içiniz elvermiyor. İşte problem burada!

K. Kılıçdaroğlu, İhvân için terör örgütü dediklerini söylüyor. Ancak o ülkelerin böyle demesi politik. Yoksa İhvân, eline silâh almamıştır. Münferit hâdiseler umumu bağlamaz.

Yazarın Diğer Yazıları