Ramazan köşesi

Ramazan köşesi

GÜNÜN DUASI

Allah'ım! Tembellikten, düşkünlük derecesinde yaşlılıktan, günahtan ve borç yükünden, kabir fitnesinden ve kabir azabından, cehennem fitnesinden ve cehennem azabından, zenginlik ve fakirlik şerrinden sana sığınırım. Fakirlik fitnesinden Sana sığınırım. Deccal Mesih'in fitnesinden sana sığınırım. (Buhârî, "De'avât", 38; Nesâî, "İstiâze", 26-27)

KUR'AN'DAN ÖĞÜTLER

...Ve Âdem'e bütün isimleri öğretti. Sonra bunları meleklere gösterip "Sözünüzde doğru iseniz şunların isimlerini bana söyleyin" dedi.

..."Seni tenzih ederiz! Bize öğrettiğinden başka hiçbir bilgimiz yoktur. En kâmil ilim ve hikmet sahibi şüphesiz sensin" cevabını verdiler.

..."Ey Âdem! Bunların isimlerini onlara bildir" dedi. Âdem bunların isimlerini onlara bildirince de "Size ben göklerin ve yerin gizlisini kesinlikle bilirim; yine sizin açıkladığınızı da gizlediğinizi de bilirim demedim mi!" buyurdu.

...Meleklere, "Âdem'e secde edin" dediğimizde İblîs dışındakiler derhal secde ettiler; o direndi, büyüklendi ve kâfirlerden oldu.(Bakara, 31,32,33,34)

BİR HADİS

Âhiret gününde ne altın ne de gümüş para vardır. Bu nedenle haksızlık yapanın iyilik ve sevapları varsa bunlardan alınıp hak sahibine verilir. Şayet sevabı yoksa o kişi, mağdur ettiği kişinin günahlarını yüklenir.(Tirmizî, Sıfatü'l-kıyâme, 2.)

BİR AYET

Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın.(Hucurât, 49/12)

MERAK ETTİKLERİNİZ

Ramazan ayında lokanta işletmek caiz midir?

Ramazan ayında hasta, yolcu vb. oruç tutmama ruhsatına sahip kimseler oruçlarını daha sonraki bir zamanda tutabilirler (Bakara, 2/185; İbn Mâce, Sıyâm, 11-13). Mazereti sebebiyle oruç tutamayanların yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Ramazan ayında lokanta vb. yerlerin açık olmasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca lokanta sahibi, oruç tutmayanların niçin oruç tutmadıklarını bilmek zorunda değildir. Fakat hem oruç tutanlara saygı için hem de yeni yetişmekte olan çocuk ve gençlerin, Ramazan gününde oruç tutulmayıp aleni yemek yenilmesinin olağan bir şey olduğu gibi bir izlenime kapılmamaları için mazeretli de olsa, yiyip içenlerin bunu açıktan yapmamaları uygun olur. Lokanta sahipleri de gerekli tedbirleri alarak böyle algılamalara fırsat vermemeye özen göstermelidirler.

RAMAZAN MUTFAĞI

Kadir Usta'nın

Ramazan menüsü

Patatesli Sulu Köfte

Yoğurt çorbası *Patatesli Sulu Köfte

* Zeytinyağlı Yaprak Sarma *Peynirli Makarna

*Mevsim Salatası

-----------

MALZEME:

3 büyük patates *1 kuru soğan *1 yemek kaşığı domates salçası *Yarım yemek kaşığı biber salçası * 4 buçuk su bardağı su *1 et bulyon * 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Köftesi için:

300 gram dana kıyma *1 tatlı kaşığı tuz * 2 tatlı kaşığı pulbiber * 1 tatlı kaşığı karabiber * 1 çay kaşığı kimyon* 1 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI:

Köftelik malzemeleri iyice yoğurup fındık büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp kenara alın.

Tencereyi ocağa alaın önce yağı sonra yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip kavurun. Salçaları ekleyip biraz daha kavurduktan sonra biraz irice küp küp doğradığınız patatesleri de ekleyip bir iki çevirin. Yavaş yavaş suyu ilave edin bulyonu da atıp kapağını kapattıktan sonra kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca köfteleri ilave edin bu aşamada karıştırmayın yoksa köfteler dağılabilir. Patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.