Ramazan köşesi (6. gün)

Ramazan köşesi (6. gün)

Allah'ım! Bildiğim ve bilmediğim, hemen verdiğin veya daha sonra verdiğin (dünya ve ahiretin) her türlü hayrını Senden istiyorum.Bildiğim ve bilmediğim, hemen verdiğin veya daha sonra verdiğin (dünya ve ahiretin) her türlü şerrinden Sana sığınıyorum...

KUR'AN'DAN ÖĞÜTLER

O (Allah'tan hakkıyla korka)nlar, bollukta ve darlıkta Allah için harcarlar, öfkelerini yutarlar, insanları affederler. Allah iyilik edenleri sever. (Al-i İmran 134)

Ve onlar çirkin bir günah işledikleri, yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler.

Allah'tan başka günahları kim bağışlayabilir? Bir de onlar, bile bile, işledikleri (günah) üzerinde ısrar etmezler. (Al-i İmran 135)

Gevşemeyin, üzülmeyin, eğer hakikaten inanıyorsanız, muhakkak üstün olan sizsinizdir. (Al-i İmran 139

BİR HADİS

Allahım! Bana doğru olanı ilham et ve beni nefsimin şerrinden koru. (Al-Tirmidhi, "De'avat", 70)

BİR AYET

Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et. (Hicr, 15/99

MERAK ETTİKLERİNİZ

Tekfîn

Cenazeye karşı yapılan görevlerden biri olan tekfîn, ölünün kefenlenmesi anlamına gelmektedir. Savaşta düşman tarafından şehit edilen müminler yıkanmaz, kanlı elbiseleri ile defnedilirler. Bunun dışında ölen erkek veya kadınların bedenleri örtülecek şekilde kefenlenmesi farz-ı kifâyedir. Kefen cenazenin yıkanıp kurulanmasından sonra sarıldığı bez demektir. Sünnet olan kefen, erkek için üç, kadın için beş parça bezden meydana gelir.

Ashâb-ı kubûr

"Kubûr", "kabir" kelimesinin çoğuludur. "Kabir", ölen insanların gömüldüğü yere denir. Türkçe'de kabir, ziyaret edilen yer anlamına gelen "mezar" sözcüğü ile ifâde edilmektedir. "Ashâb-ı kubûr", kabirdekiler demektir ki bununla ölüler kastedilmektedir. Bu tabir, Kur'ân'da bir âyette geçmiştir (Mümtehine, 60/13).

RAHMET DÜNYASINDAN

Allah bağışlayıcıdır

"Yorgunluk, hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan, ayağgına batan dikene varıncaya kadar, müslüman'ın başına gelen her şeyi, Allah onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar."

"Başına bir musibet geldi diye hiç biriniz ölümü temenni etmesin. Mutlaka böyle bir şey temenni etmek zorunda kalırsa: 'Allah'ın! Benim için yaşamak hayırlı olduğu sürec ebeni yaşat, hakkımda ölüm hayırlı olduğu zaman da beni öldür' desin".

***

Bu sayfanın hazırlanmasında Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından faydalanılmıştır.

***

RAMAZAN MUTFAĞI

Kadir Usta'nın

Ramazan menüsü

Alinazik

Tarhana çorbası * Alinazik * Sarma * Yeşillikli

salata * Sultan Sarması * Çilek kompostosu

-----------

MALZEME

Beğendisi için: * 4 adet orta boy patlıcan

* 1 su bardağı süzme yoğurt * 2 diş sarımsak

* Tuz * Karabiber Beğendisi için: * 250 gr. orta

yağlı kıyma * 1 Adet soğan * 1 Adet domates

* 1 Adet yeşil biber * 4 kaşık sıvı yağ

* 1 tatlı kaşığı biber salçası

YAPILIŞI

Kıymayı ve yağınızı kavuracağınız tavanıza alın, yemeklik doğranmış

soğanla hafifçe kavurun. Ardından doğranmış yeşil biber ve küp doğranmış domateslerinizi ekleyin, domatesler su salınca biber salçanızı ekleyin, tuz ve karabiberini ayarlayın.

Patlıcanlarınızı bildiğiniz yöntemle közleyin kabuklarını soyup, küçük küpler halinde doğrayın, diğer yandan ezilmiş süzme yoğurdu sarımsaklı hazırlayın, yanmaz tavanıza aldığınız patlıcanları ılıtın, ateşten aldığınız patlıcanlara sarımsaklı yoğurdu karıştırarak, birbirine iyice geçmesini sağlayın, tuz karabiber ekleyin. Servis için beğendiyi servis tabağına alın, üzerine sıcak kıymadan ekleyin. Eğer kıymanız yağsız ise tereyağ ve pul kızdırıp, üzerine gezdirin.