Rant bitirilmeyecek pay-vergi alınacak

Rant bitirilmeyecek  pay-vergi alınacak
Plaket ve hediyelerin ciddi bir israfa sebep olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Yerel yönetimler, valilikler ve kurumlar plaket ve hediye sunumunda bulunmayacak, süslü plaketler, kişileri öne çıkaran hediyeler kamuda olmayacak” talimatı verdi.

Plaket yasak, her türlü “kutulu hediye” serbest!

Başbakan Davutoğlu, “plaket” ve “hediye” yasağının devletin resmi kurumları için geçerli olduğunu açıklarken, bu yasaklardan özel sektörü muaf tutması, “İsteyen, kutular içinde çikolata da ayakkabı da hediye edebilir” diye yorumlandı.

Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Öncelikli Dönüşüm Programları 2. Paketi, Ankara Palas’ta bir basın toplantısı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. İkinci paket, makro alanları ilgilendiren 8 başlıktan meydana geliyor.  
Programın başlıkları; üretimde verimlilik, yurt içi tasarruf, İstanbul finans merkezi, kamu harcamaları, kamu gelirleri kalite, iş ve yatırım geliştirme, istatistiki bilgi ve kayıtdışı ekonomi azaltılması olarak sıralandı. 7 programla ilgili ayrıntılı bilgi veren Ahmet Davutoğlu, “kayıt dışı ekonominin azaltılması programı”nın ayrıntılarını ayrıca paylaşacaklarını söyledi.
Büyüme düştü
Başbakan, sözlerinin başında, “Son büyüme rakamları beklentimizin altında geldi” diyerek, sürekli olumsuz giden ekonomi ve piyasaların sıkıntılı halini tek cümle ile özetledi, kendilerine olan güvenlerini “Hiçbir konuda ekonomi yönetimimiz bir panik halinde değildir. Devletin döviz fazlası var.” şeklinde ifade etti.
Devlet büyüklerine ve bürokratlara, ziyaretlerinde plaket hediye etmenin israf olduğunu söyleyen Başbakan, “Plaket ve hediyelerle ciddî bir israf veriliyor. Yerel yönetimler, valilikler ve kurumlar plaket ve hediye sunumunda bulunmayacaklar” diye konuştu, bunun yerine fidan dikilmesini sağlık verdi.
Petroldeki düşüş
Başbakan Ahmet Davutoğlu, inşaat sektörünün ancak ve ancak imalat sanayiinin gelişmesi ile kendi gücünü koruyabileceğini belirterek, “Yoksa salt inşaat sektörü önemli bir kâr ve rant haline dönüştüğünde, yatırım cazibesini kaybetmeye başlar. Taşınmaz alımlarda vergi istisnalarını gözden geçireceğiz. Konut alımında ve emlâk vergisinde düzenleme getireceğiz” dedi.  Petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bir gevşemenin kesinlikle olmayacağını ve vergi mevzuatının sadeleştirilmesi için adım atacaklarını kaydeden Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas’taki basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Devlete rant payı
Gayrimenkul gelirlerinden kamunun pay almasına ilişkin bir soru üzerine Ahmet Davutoğlu, Türkiye gibi kalkınan ekonomilerde inşaat sektörünün lokomotif sektörler arasında yer aldığını söyledi. Türkiye’nin güçlü bir inşaat sektörüne ihtiyaç duyduğuna işaret ederken; kimsenin buradan yanlış bir sonuç çıkartmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Yatırımları ile bilinen büyük sanayi kuruluşlarımızın inşaat sektörüne dönük yatırımlarla, diğer yatırımların aleyhine bir durum doğmasın. Bu dengeyi korumak durumundayız, gelir adaleti bağlamında da bütün topraklar ülkenin ortak kıymetidir. Buradan doğabilecek gelirin de kamu payı itibari ile doğru değerlendirilmesi icap eder.”  Bir başka soru üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu, tasarrufların arttırılması konusunda kamuoyuna çağrı yayınlanacağını bildirerek, tasarrufların istenilen seviyede olmadığını kaydetti. Açacakları kampanya ile tasarruf bilincini kuvvetlendireceklerini ve herkesin kendi geliri ile tasarrufu arasında bir denge kurmasını oluşturacak bir yaklaşım sağlanacağını anlatan Ahmet Davutoğlu, toplumun genel tasarruf bilinci yükselmeden refahın yükselmesinin bir süre sonra refahta kayba yol açabileceğini kaydetti.  


Nasıl hesaplanacak ?


Toplantıda hazır bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da gayrimenkul rantlarından devletin pay alması konusuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Ali Babacan, inşaat sektöründe yeni imar planları ya da imar planlarındaki değişikliklerle ciddî rantların oluştuğunu söyledi. Fırsat eşitliği, adalet ve rantın ne kadarının devlete kalması konularında çalışma başlattıklarını bildiren Babacan, yakında bu çalışmayı tamamlayacaklarını ifade etti. Ali Babacan, “İnşaat sektörü gelişirken, haksız kazançların önlenmesi ve kazançların vergilendirilmesi gerekiyor. Çalışmamızın özünde bu var” dedi.
Lüks ithalata vergi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, lüks ve ithalatı yoğun mallardaki caydırıcı vergilendirmelere ilişkin bir soru üzerine, ithalattaki daralmanın lüks tüketim mallarındaki azalmadan kaynaklandığını belirtti. Yerli sanayiye haksız rekabetle zarar veren ithal ürünleri ve destekleri engellemeye çalıştıklarını kaydeden Zeybekci, “Bunun üzerine koymuş olduğumuz çalışmalar bizim için antidamping vergileriyle de gümrük vergilerini arttırmak şeklinde yansıyor. Önümüzdeki dönemde de yine yapmış olduğumuz çalışmalarda gerek elektrik elektronik ürünlerde gerekse diğer alanlarda bu çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.