Rasmussen'den Türkiye'ye ABD uyarısı

Rasmussen'den Türkiye'ye ABD uyarısı
NATO’nun eski Genel Sekreteri Rasmussen, Erdoğan’ın Batı'yı hedef alan konuşmalarını eleştirerek, ABD konusunda uyarıda bulundu.

NATO eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen,  ABD’nin önemli bir ağırlığa sahip olduğu NATO’nun Türkiye’ye alternatifsiz bir güvenlik garantisi sağladığına dikkat çekerken, "Türkiye, ABD ile ilişkilerin kötüleşmesinden ötürü endişe duymalı" dedi.

Rasmussen, "Sayın Erdoğan’ın şu andaki söylemleri, Batılı müttefiklerine yönelik sert retoriği gerçekten de ilişkilere zarar veriyor" diye konuştu.

ERDOĞAN'A SİTEM

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Rasmussen, iç siyasi gelişmeleri endişeyle izledikleri Türkiye’de demokratik hukuk devleti ilkelerine dönülmesine büyük önem atfettiklerini söylerken gazetecilerin tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Türkiye’deki gelişmeleri eleştiren Batılı müttefiklerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sert söylemlerle hedef alınmasını doğru bulmadığını, Batı’yı Türkiye’ye düşman gibi gösteren söylemlerin doğruyu yansıtmadığını kaydeden Rasmussen, "Bizi Türkiye’nin düşmanı olarak değerlendirilmek bir hata" dedi.

ABD İLE GERİLİM UYARISI

NATO’nun Türkiye’nin güvenliği için oluşturduğu garantinin temelinde ABD’nin çok büyük bir ağırlığı olduğunu anımsatan Anders Fogh Rasmussen, “Türkiye ABD ile ilişkilerinin kötüleşmesinden endişe duymalı“ görüşünü de sözlerine ekledi.

Rasmussen, Türkiye’nin Rusya ile diyalogunu anlayışla karşıladıklarını söylemekle birlikte Rus S400 füze savunma sisteminin Türkiye tarafından satın alınmasını doğru bulmadığını, bunun Türkiye ile NATO müttefikleri arasındaki gerilimi tırmandıran bir konu olarak öne çıktığına dikkat çekti.