Referandumdan önce okunmalı!

Elimde Aytaç Yalman tarafından yazılmış, "Sırtından Hançerlenen Kahraman Ordum" adlı, 1960 darbesinden 15 Temmuz darbesine ve sonrasındaki toplumsal psikolojiye kadar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyasallaşma sürecinde yaşadığı kayıpları inceleyen; "Motivasyon ve Liderlik" başlığı altında da ülkeyi yöneten kadroya ve her seviyedeki komutana, tavsiyeler içeren bir kitap var.

Öncelikle kitabın, bütün subayların ve özellikle yöneticilik, liderlik yapan herkesin faydalanabileceği bir çalışma olduğunu söyleyebilirim.

***

Aytaç Yalman, Ergenekon ve Balyoz kumpasları sürecinde, 2004 yılında emekli olmuş eski bir Kara Kuvvetleri Komutanı olarak, silah arkadaşlarına yapılanlara karşı sessiz kalmıştır. Saldırının o komutanların şahsında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Türk devletine ve doğal olarak Türk Milleti'ne yönelik olduğunu o zaman değerlendirmek gerekirdi. Biz, gazeteci olduğumuz halde çoğunu hiç tanımadığımız, daha önce hiç karşılaşmadığımız komutanlara veya aydınlara yapılan zulme, kendimiz de aynı kumpasın tehdidi altında bulunmamıza rağmen, Türk Milleti'nin milli direncini korumak amacıyla ve adaletin hâkim kılınması için karşı çıktık. En az bu kadarı, Yalman'dan da diğer komutanlardan da beklenirdi.

***

Fakat bu durum, Yalman'ın eserinin değerini daha da artırıyor. Yalman, 1960'dan günümüze Türk Silâhlı Kuvvetleri'ni ve dolayısıyla Türkiye'yi yıpratan olayları, ana hatlarıyla hatırlatarak, aynı hatalara tekrar düşülmemesi için bilimsel tespitler ve tarihteki ünlü komutanların tecrübeleri üzerinden bir bilinç oluşturmaya çalışıyor. Bu çabanın, içinde bulunduğumuz dönemde ne kadar değerli olduğunu herkes takdir edecektir.

Kitapta dikkatimi çeken, güncel konulara da ışık tutan olayları, tespitleri dikkatinize sunuyorum. Türk Milleti, referandum sırasında bunları düşünmeli!

***

*1960 darbesinde idam cezasına çarptırılan dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Rüştü Erdelhun, idam hükmünün yerine getirilmesi için Yassıada'ya götürülürken, "Dikkat ediniz, gözlüğüm düşecek" deyince nakli yöneten yüzbaşı, "Gideceğiniz yerde gözlük lâzım olmayacak" demiştir.

*ABD'nin Suriye'nin kuzeyine, güneyden getirmeyi tasarladığı boru hattının Akdeniz'e ulaşması projesinde kullandığı YPG güçlerine ve IŞİD'e karşı, Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu, 15 Temmuz 2016'da yaşanılan kahredici darbe girişimine rağmen başarıyla devam etmektedir.

*15 Temmuz 2016 karanlık darbe teşebbüsünde hedef, Ortadoğu'daki Balkanlaştırma hareketi ile koordineli olarak ülkemizin bütününü veya bir bölümünü kontrol etmekti. Ordumuz iki bin yıllık şanlı tarihinin en acı gününü yaşamasına rağmen kanun hükmünde kararname ile bazı tedbirlere maruz kalmıştır. Türk ordusu, dünyada bilinen en eski askeri güçtür ve asıl gücünü ordu-millet niteliğinden alır!

* Hiç kimse, ordumuzun içine bir ur gibi giriş olan örgütün hain eylemlerinin kendi dönemlerinde olmadığına dayanarak sorumluluktan kurtulamaz. Farklı derecelerde de olsa hepimiz vicdanen sorumluyuz. Bazılarımız da suçluyuz! Yapılması gereken, kahraman ordumuzu elbirliğiyle ayağa kaldırmaktır.

*TSK tarafından belirlenecek, psikolog, sosyolog, tarihçi, anketçi ve emekli ve muvazzaf askerlerden oluşan bilimsel heyetlerin hazırlayacağı gizli raporlara göre tedbirler alınmalıdır.

***

*Biz emperyalistlerle dost olarak, emperyalizmle savaşmanın acı sonuçlarını, Osmanlı imparatorluğunu kaybedince anladık. Şimdi de aynı meseleyle karşı karşıyayız.

*1940 yılında ABD, Türkiye'nin Arap dünyasına liderlik edip edemeyeceğini araştırmaya başladı. Yeşil Kuşak teorisinin temeli atıldı. NATO'ya girmemiz bu sürece zemin hazırladı.

*Adnan Menderes, 1958'den sonra Sovyetler'e yakın politika izleme eğilimi gösterince 1960 darbesi ile karşılaştık. Bu olay TSK'ya siyasete aktif olarak müdahalesi etme alışkanlığı kazandırdı.

Yarın devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları