Reflüde ameliyat nedenleri

Reflüde ameliyat nedenleri
Reflü, yaşam alışkanlıklarıyla beslenme tarzına dikkat edildiğinde ve ilaç tedavisine cevap verdiğinde kontrol altında tutulabiliyor.

 Ancak bazı durumlarda operasyon kaçınılmaz hale geliyor. Reflü, kelime  anlamıyla  ‘geriye kaçış’ demek. Gastro-özafajeal  reflüyse yüksek asitli  mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesi ve burada hasara yol açması, solunum sistemine kaçarak öksürük, ses kısıklığı ve astım ataklarını tetiklemesi olarak nitelendiriliyor. Reflü, toplumda oldukça sık görülen bir hastalık. Öyle ki ülkemizde her beş kişiden birini etkisi altına alıyor. Prof. Dr. İsmail  Hamzaoğlu, reflü ameliyatına götüren  
6 nedeni anlattı.
1- Hasta ömür boyu ilaç tedavisi istemiyorsa: Reflü  tedavisinde başvurulan ilaçlardan başarılı sonuçlar alınabiliyor. Ancak bazı hastalar, yan etkileri ve sürekli kullanım yüzünden ömür boyu ilaç kullanmak istemeyebiliyor. 2- Beslenme alışkanlıklarına dikkat edemiyorsa: Öncelikle düzenli beslenmek şart. Ayrıca reflüyü artırdığı bilinen yağlı gıdalar, kızartmalar ve çikolata gibi besinlerden, alkolle gazlı içeceklerden, çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden kaçınmak gerekiyor. Ancak bazı hastalar, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmekte güçlük çekebiliyor.  3- Mide fıtığı eşlik ediyorsa: Reflüye sıklıkla mide fıtığı eşlik edebiliyor. Mide fıtığının bazı türlerinde fıtık boğulması ve acil ameliyat riski oluşuyor. Bu tür fıtıklarda reflünün şiddetine bakılmaksızın  hastaya ameliyat öneriliyor. 4- Kullanılan ilaçlar kesilemiyorsa: Kemik erimesine karşı kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler veya tansiyon ilaçları reflü şikayetlerinin artmasına yol açabiliyor. Ancak bazı durumlarda bu ilaçların  kesilmesi mümkün olmayabiliyor. 5- Hasta yaşam tarzını değiştiremiyorsa: Hasta, kiloluysa kilo vermeli. Ayrıca yemeğini  uykudan 3-4 saat önce bitirmeli, yediği gıdaların türüne dikkat etmeli, stresli ortamlardan uzak durmalı, sürekli olarak ilaç kullanmalı ve sigara içiyorsa bu alışkanlığını bırakmalı. Eğer hasta şartlara uymakta zorluk çekiyorsa operasyonun seçenek olarak   sunulması gerekiyor. 6- Gastro-özafegeal reflüye bağlı hasarlar oluşmuşsa: Uzun süren reflülerden sonra yemek borusunun  iç yüzeyinde yaralar oluşabiliyor. Bu yaraların sürekli olarak iyileşip yeniden açılmasıyla yemek borusunda darlıklar ortaya çıkabiliyor. Reflü nedeniyle mide içeriğinin gırtlak ve solunum sistemine gitmesi ses kısıklıklarıyla   akciğer hastalıklarına yol açabiliyor. Sürekli devam eden reflü, hücre düzeyinde değişiklik yaparak sonu kansere neden olabilecek ‘barret özofagusu’  denilen bir duruma sebebiyet verebiliyor. Böyle hasarlar gelişmişse operasyonla tedavi öne alınabiliyor.