Rehberlerin mutlu günü

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) başkanı Şerif Yenen’in de belirttiği gibi yaklaşık 30 yıldır çıkması için beklenen ve dün (6 Haziran 2012) tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oylanan ve tüm partilerin desteği ile kanunlaşan “turist rehberliği meslek yasasının” tüm rehber meslektaşlarımıza ve memleketimize hayırlı olmasını dilerim. Bu noktada yasanın hazırlanmasından, Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamaya kadar emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
Her ne kadar eksikliklerinin olduğu dile getirilse de öncelikli olan kanunun çıkması idi. Süreç içerisinde bu eksikliklerinde giderileceği konusunda bir şüphemiz bulunmuyor. Meclis Genel Kurulu’na getirip oylanması ve sonucunda kanunlaşmasını sağladıkları için İktidara buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
Sayıları 12 bini geçen ve turizm sektörünün en önemli unsurlarından birisi olan, ama meslek yasaları olmadığı için yıllardır mağduriyetleri giderilemeyen rehber meslektaşlarımın bundan sonra meslek yasaları çerçevesinde çalışacak olmaları hem rehberlik mesleğinin hak ettiği noktaya gelmesine hem de artık her yabancı dil konuşanın kendisini rehber olarak tanıtamayacağı bir hüviyet kazanmış oldu.
Bundan sonra yapılması gereken, TUREB’in öncülüğünde Rehber Odaları’nın kuruluşuna yardımcı olmak ve mevcut meslek oda ve derneklerin yapılarının değiştirilmesi için yoğun bir çalışma içerisine girmekten geçiyor. Hemen her bölge de zaten oda ve dernek üyelikleri ile teşkilatlanmış olan rehberlerin, şimdi daha çok yapmaları gereken işler var. Özellikle de turizm sezonunun başlaması ile birlikte çoğu meslektaşımız işinde gücünde olacağından sanıyorum genel kurul toplantılarını yoğun katılım ile yapmak biraz zor olacak gibi.


Yabancıların kaçak olarak rehberlik yapmalarının sıkça görüldüğü bölgelerde yapılacak denetimlerle kesin önlem alma ihtimali bu kanunun verdiği yetkilerle daha da yükselmiş oldu. Daha önceleri gerek eleman yetersizliği gerekse denetimlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB görevlilerinin beraberce denetim yapma zorunluluğundan dolayı istenilen sonuçlar alınamıyordu. Rehberlik Meslek Kanunu ile birlikte hem Kültür ve Turizm Bakanlığının hem de TÜRSAB’ın iş yükü biraz daha azalmış olacak.


Turizm sezonunun başlaması ile birlikte enformasyon ofislerinden çıkamayan bakanlık görevlileri ve acentelerinden çıkamayan TÜRSAB denetmenleri, her an sahada olan turist rehberleri sayesinde daha etkin denetim sonuçları alabileceklerdir. Bakanlık ve TÜRSAB teşkilatlarının olmadığı bölgelerde yapılacak olan rehber denetimleri sırasında  “kaçak tur faaliyetlerinin” önü büyük ölçüde kesilmiş olacak bu da hem Bakanlığın hem de TÜRSAB üyesi seyahat acentelerinin işine gelecektir.
Turizm sektörün en büyük eksikliği denetim. Denetimin olmaması ile denetim yetkisinin ehil olmayanlara verilmesi arasında hiçbir fark yok. Sonuç olarak denetimsiz olan bir bölge ile denetim yetkisinin ehil olmayanlara veya kötüye kullananlara verilmesi asıl sorunun kaynağını oluşturuyor. Bu noktada kısa süre sonra  kurulacak olan rehber meslek odalarının denetim yetkililerinin ücra yerlerde de denetim yapması büyük bir boşluğu dolduracaktır.


Tekrar rehberlik meslek yasasının hazırlanması ve kanunlaşmasında emeği geçen herkesten tüm rehber meslektaşlarım adına Allah razı olsun diyorum.

Yazarın Diğer Yazıları