Reis ihbar ediyorum: Merkez faiz artırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en önemli görevlerinden birisi olan AKP Milletvekili aday listelerini bizzat yapıyor.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan en önemli görevlerinden bir diğeri olan ekonomiyi yönetmek, döviz kurlarındaki süper yükselişi engellemek için AKP Genel Merkez binasına çağırdığı Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile görüşüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yüksek faiz politikasına şiddetle karşı olduğunu sık sık vurguluyor.

AKP Genel Başkanı Erdoğan, 25 Haziran'da Başkan olursa ekonomiyi bizzat yöneteceğini ve faizleri geri çekip enflasyonu düşüreceğini söylüyor.

11 Mayıs 2018 Cumhurbaşkanı esip gürlüyor:

"Bizi ne kur spekülatörleri ne faiz lobisi ne derecelendirme kuruluşu maskesi altında gizlenen Türkiye düşmanları ilgilendirmez."

Dolar: 4.25 Euro: 5.07

13 Mayıs 2018 AKP Genel Başkanı vatandaşa vaat ediyor:

"Benim faiz konusundaki kanaatlerimi biliyorsunuz. Oluyor, olacak, hele hele 24 Haziran'dan sonra bunun şekli de, bunun oranı da çok daha farklı şekilde gelişecek. Çünkü ben faizi her türlü ekonomik alanda kötülüğün anası babası olarak görüyorum."

Dolar: 4.35 Euro: 5.35

14 Mayıs 2018 Cumhurbaşkanı müjdeyi veriyor:

"Son ekonomideki arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıda attığımız adımlar tesirini gösterdi. Şu anda 0,98 bazda bir düşüşü aylık olarak yapıldı. Bu bile hemen satışları etkiledi. Bunlar bir gerçek. Bunlara kör olmak gibi garipliğimiz olamaz.

Bu bir vaka... İyi yoldayız. Gerek başbakanımızın son açıklamış olduğu paket gerekse şu anda faizdeki son uygulamalar inanıyorum ki bizi çok daha iyi taşıyacaktır."

Dolar: 4.55 Euro: 5.75

15 Mayıs 2018 AKP Genel Başkanı faiz enflasyon ilişkisini net bir şekilde anlatıyor:

"Faiz ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olur... Sebep netice ilişkisine baktığımız zaman faiz sebep enflasyon neticedir. Faizi aşağı çektiğimiz anda bütün maliyet girdileri aşağı düşecektir..."

Dolar: 4.65 Euro: 5.80

22 Mayıs 2018 Cumhurbaşkanı artan döviz kurları için teşhis koyuyor.

"Bir kez daha söylüyorum, finans piyasalarındaki gelişmeler bizim ekonomimizle ilgili değildir. Şahsım başta olmak üzere, ekonomi yönetimiyle beraber konuyu takip ediyoruz.

Döviz kurunda üstesinden gelemeyeceğimiz bir durum yok. Seçim sonrasında farklı tedbirler alacağız."

Dolar: 4.85 Euro: 5.95

23 Mayıs 2018 AKP Genel Başkanı net tavır açıklıyor:

"Ülkemizde kurda yaşanan dalgalanma ekonomik gerçeklerle uyumlu değildir... Ülkeyi Anonim Şirket gibi yönetmek, benim böyle bir sözüm vardır. Aksi takdirde bürokrata, teknokrata esir olursunuz. Ortada üstesinden gelemeyeceğimiz bir sıkıntı yoktur."

23 Mayıs 2018 Ve Boşbakan Binali Yıldırım da oyuna giriyor:

"Vatandaş 'ne yapacağız' diyor, işinize devam edeceksiniz kurdaki hareketlilik konjonktürel ve iç dış kaynaklı teşebbüslerdir."

Dolar: 4.95 Euro: 6.10

SONUÇ: Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a faiz konusunda şöyle 'ihanet' etti:

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu olağanüstü toplandı. Borç verme faiz oranı yüzde 13,5'tan 16,5'e yükseltildi.

Dolar: 4.56 Euro: 5.75

Sorular:

1-            Bu kur dalgalanmalarından kim ya da kimler al/sat yaparak köşeyi döndü?

2-            Erdoğan faiz artışına şiddetle karşıydı ve faizlerin indirilmesini emrediyordu ya ne oldu da Merkez Bankası faiz artırdı?

Son söz: İster Cumhurbaşkanı, ister AKP Genel Başkanı olsun Erdoğan'ın 24 Haziran öncesi 16 yıl sonunda ekonomi karnesi budur.

16 yıllık AKP iktidarının ekonomideki iflasının acı tablosu budur.

Aklınıza şu soru da mutlaka gelmiştir: AKP'nin ittifakçısı, iltihakçısı MHP ve Devlet Bahçeli nerede?

"Af" isteyen Devlet Bahçeli Alaattin Çakıcı'yı ziyaret etmiştir.

Alaattin Çakıcı'yı AKP yandaşı Sabah Gazetesi şöyle anlatıyor:

1984'ten itibaren çek-senet tahsilatı yapan grupların liderliğini yapmaya başladı.

Eski eşi Uğur Çakıcı'nın Uludağ'da öldürülme emrini verdiği gerekçesiyle polis ve savcılık tarafından gıyabi tutuklu...

Borsacı Adil Öngen'in yaralanması, Pamukbank Genel Müdürü Burhan Karaçam'a yönelik lav silahlı saldırı olayı, Emin Cankurtaran'ın vurulması, Cavit Çağlar'a yönelik suikast planlaması, Engin Civan'ın vurulması eylemlerinin azmettiricisi, kendisi gibi yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden Tevfik Ağansoy'un öldürülmesi olayında da azmettirici...

Çakıcı'yı Google ise şöyle tanımlıyor: Türk organize suç örgütü lideri...

Yazarın Diğer Yazıları