Remzi Özdemir: Açıklanan reform paketinin tek doğrusu var. Dolar, şimdi gözünü o yerden çıkacak kritik karara çevirdi

Remzi Özdemir: Açıklanan reform paketinin tek doğrusu var. Dolar, şimdi gözünü o yerden çıkacak kritik karara çevirdi
Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik reform paketinin neden beklenen etkiyi yapmadığını yorumladı. “Bu reform paketindeki tek doğru, damat Albayrak’ın yaptığı büyük bir yanlışa son vermesiydi” diyen Özdemir, “Berat Albayrak döneminde TL ile değil de dolar ve altın borçlanması Hazine’yi büyük zarara soktu. Çünkü doların ve altının yükseleceğini en cahil vatandaş daha tahmin ediyordu. Hazine buna rağmen altın ve döviz cinsinden borçlandı ve ortaya büyük

Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir, ekonomik reform paketinin neden beklenen etkiyi yapmadığını yorumladı. “Bu reform paketindeki tek doğru, damat Albayrak’ın yaptığı büyük bir yanlışa son vermesiydi” diyen Özdemir özetle şunları söyledi:

Ekonomik reform paketinden uzun süredir bahsediliyordu. Ancak ne iş dünyasında ne de vatandaşlarda beklenen heyecanı yaratmadı.

Nitekim paket açıklandı ve vatandaşın hayatını kolaylaştıracak ciddi bir reform yok. Cumhurbaşkanı bugüne kadar yapılanların başarılı olduğunu anlatırken, aslında atılacak tek doğru adımı da söyledi.

Bana göre, bu reform paketindeki tek doğru, damat Albayrak’ın yaptığı büyük bir yanlışa son vermesiydi.

Cumhurbaşkanı reform paketinde Hazine’nin artık mümkün oldukça Türk lirası cinsinden borçlanacağını açıkladı.

Bu paketteki tek doğru diyebiliriz.
Berat Albayrak döneminde TL ile değil de dolar ve altın borçlanması Hazine’yi büyük zarara soktu. Çünkü doların ve altının yükseleceğini en cahil vatandaş daha tahmin ediyordu. Hazine buna rağmen altın ve döviz cinsinden borçlandı ve ortaya büyük bir fatura çıktı.

Gerek Bakan Elvan gerek Merkez Bankası Başkanı Ağbal bu borçlanmadan rahatsızlık duyuyordu.

İşte bu pakette bu uygulamaya son verildi. Gerçi Cumhurbaşkanının bir cümlesi dikkat çekiciydi.

“Mümkün olmadıkça TL borçlanacak”
Hazine’nin TL ile borçlanmasını mümkün kılmayacak faktör nedir? Tabii ki insanların faiz oranını ve ekonominin gidişatını beğenmeyip Türk lirasına güvenmemesidir.

Hazine’nin Türk lirası ile borçlanabilmesi için önünde iki yol var.

Birincisi yüksek faiz vermeli. Şu an yüzde 17 olan faizin reel getirisi yüzde 1,4 civarında. Bunun en az 3-4 puana çıkartılması lazım. Bu da Türkiye ekonomisine büyük zarar veri. Ya da Türk lirasına güven sağlanması. Yani insanlar bilmeli ki, döviz en ufak bir açıklamada fırlamayacak.

Hazine’nin Türk lirası borçlanma kararı aynı zamanda eski bakan Albayrak’ın politikasının yanlışlığının da itirafı oldu.

PİYASA NASIL KARŞILADI
Peki piyasa bu pakete nasıl baktı diyorsak önce dövize bakmalıyız. Dolar bir önceki güne göre yüzde 2’ye yakın primli. Bu da Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı reform paketinin piyasa tarafından pek inandırıcı bulmamasını gösteriyor. Şimdi gözler Perşembe günü Merkez Bankası’nın alacağı karara çevrilmiş durumda.

İlgili Haberler